Felavatják a felújított József Attila-emlékhelyet a Ferencvárosban

Számos programmal, egyebek mellett a Ferencvárosban található, felújított József Attila-emlékhely megnyitójával ünneplik szombaton a költészet napját.

A IX. kerületi Gát utca 3. szám alatt, a költő szülőházában szombaton köszöntőt mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Bácskai János polgármester és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Az ünnepségen irodalmi összeállítás hangzik el József Attila verseiből, közreműködnek Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész mellett a Nemzeti Színház művészei és ferencvárosi diákok.


A megnövelt látogatóterű emlékhelyen nyíló kiállítás József Attila költeményein, művészetbölcseleti írásain, kéziratain, fotóin, könyvein, személyes tárgyain keresztül mutatja be a költőt. Az installációval két részre osztott tér bal oldala a valóságos tereket és személyeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó emlékeket jeleníti meg, a másik oldal a "költői lakozás" tere - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az MTI-vel.

 

jozsef attila emlekhely

Az emlékhely felújítás előtt (fotó: orientpress.hu)


Szombat délután játszóházra és interaktív verskoncertre várják az érdeklődőket a Ferencvárosi Művelődési Központban (FMK), ahol csütörtök este Turek Miklós előadásában versszínházi monodráma látható József Attila utolsó, elképzelt éjszakájáról. Másnap a Katáng zenekar költészet napi koncertje várja a gyerekeket ugyanezen a helyszínen.


A József Attila-lakótelepen pénteken a költő emlékművénél lesz koszorúzás a Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola tanulói és tanárai közreműködésével. A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben kiállítás nyílik a budapesti diákoknak meghirdetett versillusztrációs pályázatra érkezett munkákból. Az FMK-ban a III. Ferencvárosi József Attila Versfesztivál gálaestjét rendezik: a rendezvényen a Kaláka együttes műsora hangzik el, valamint díjat is átadnak.


Petőcz András József Attila-díjas író, költő, szerkesztő lesz a vendég szombaton az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség szervezte költészet napi eseményen a kelenföldi evangélikus gyülekezet tanácstermében. Az alkotó beszélgetőtársa Galambos Ádám evangélikus teológus lesz.


Szentendrén a Kecskés Együttes próbatermében mutatják be a Medvigy Endre irodalomkutató szerkesztette Meghitt beszélgetések Nyirő Józseffel című kötetet szombaton. Az esten régi erdélyi zene hangzik el L. Kecskés András lantművész, Pálmai Árpád és Sárközi-Lindner Zsófia énekesek előadásában.


A költészet napját 1964-től minden évben ezen a napon ünneplik Magyarországon az 1905. április 11-én született József Attila költő tiszteletére.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása