Íme a budapesti színházak költészet napi programja!

A Nemzeti Színházban idén is megrendezik a Versünnep Fesztivált, a Vígszínház társulatának tagjai kedvenc verseikkel köszöntik a magyar költőket, a Katona József Színházban pedig a Faustból tartanak felolvasást.

A költészet napját 1964 óta minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésnapján tartják Magyarországon. Ezen a napon irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, koszorúzásokkal, közös versmondásokkal, filmvetítésekkel, rendezvényekkel tisztelegnek a magyar líra előtt idehaza és a határon túl is.

 

Idén tizedik alkalommal hirdették meg a Versünnep Fesztivált, amelyre a jelentkezőket most először a vers- és prózamondás mellett énekelt vers és versmegzenésítés kategóriában is várták. A hivatásos előadóművészek, valamint a színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói számára kiírt verseny döntője a budapesti Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán lesz szombaton. A fesztivál alkalmával több évfordulóról is megemlékeznek: köszöntik a 225 éves magyar nyelvű színjátszást és a 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetemet, és emlékeznek a 100 éve született Gáti Józsefre, az intézmény legendás beszédtanárára.

 

Idén van József Attila születésének 110. és Márai Sándor születésének 115. évfordulója is, így a versenyzőknek a minden évben kötelező kortárs alkotás mellett az ő műveikből is választaniuk kellett. A döntőt megelőzően egész napos program várja az érdeklődőket a Nemzeti Színházban.

 ja1

 

A Katona József Színházban szombaton Antik ábránd, modern vidékfejlesztés címmel Márton László olvas fel részleteket Goethe Faust című műve második részének új fordításából.

 

A Vígszínházban szombat délután a társulat tagjai és vendégművészei kedvenc verseikkel köszöntik a magyar költőket, és megemlékeznek az idén hetven éve meggyilkolt Szerb Antal íróról is.

 

A Pesti Magyar Színház versírópályázatot írt ki 7-14 éves gyerekek számára, a pályázatra érkezett műveket a színház alkotói csapatából három szerző, Balázs Ágnes, az Andersen, Berg Judit, a Rumini és Böszörményi Gyula, az Almaszósz című darab írója zsűrizte. A győztes alkotást a szombat délutáni gyerekelőadás, az Andersen előtt olvassák fel a nézőknek.

 

Az Örkény Színházban slam poetry sorozattal ünneplik a költészet napját április 16-án, csütörtökön. Az Örkény Színház és a Whitman fiúk közös sorozatának estjén a magyar költészet egyik legnagyobb hatású klasszikusát, József Attilát próbálják "megszólítani, megszólaltatni és egy kicsit mindenképp megfejteni is". Az est fellépője Áfra János, Erdős Virág, Győrfi Kata, Kukorelly Endre, Mészáros Péter, Pion István, Pajor Tamás. Az est házigazdája Simon Márton és Závada Péter.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása