Makrancos Kata - Készül Alföldi rendezése Szombathelyen

Május 15-én mutatja be a Weöres Sándor Színház Shakespeare: Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása című vígjátékát Alföldi Róbert rendezésében.

 

Makrancos Kata1

Fotó: Gombás Mónika / Weöres Sándor Színház


A Weöres Sándor Színház ajánlója:

 

Macsóvilág. Férfiuralom. Ahol az erő, az erőszak az egyetlen igazság. Ahol a jelszó: A sör nem ital; az asszony nem ember; a medve nem játékszer!


A fiatal és szabad, szép és megzabolázhatatlan Kata nem tűri a béklyókat, a korlátokat. Nem tud, és nem akar parancsra szeretni, a férfiak kizárólagos uralmát megtagadja. De nem tudja elkerülni az apja által rákényszerített házasságot. Az öntudatos és erőtől duzzadó férj, Petruchio engedelmes feleséggé kívánja változtatni Katát. Próbatételei egyre kíméletlenebbek. Kegyetlenebbek. Kata állja és kiállja a próbákat, de hogy valóban szelíd és szolid párja lesz-e a fölötte uralkodni vágyó urának - kérdés marad.


Shakespeare híres vígjátéka, A makrancos Kata nyersen, de sok humorral ábrázolja a nő és a férfi kibékíthetetlen ellentétét, örök párharcát. Az előadást Nádasdy Ádám fordításában, Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna főszereplésével, Alföldi Róbert rendezésében mutatja be a Weöres Sándor Színház.

 

Makrancos Kata10

Fotó: Gombás Mónika / Weöres Sándor Színház

 

Alkotók a darabról:

 

Alföldi Róbert rendező:
„Vajon mitől lesz makrancos, avagy, hogy Shakespeare -t idézzük minél pontosabban, mitől lesz hárpia egy csinos, egyébként okos, mondhatni kedves, sőt vonzó nő? Mi történik körülötte, avagy milyen közeget, vagy életet, vagy társadalmat hoznak létre a férfiak, amiben egy csinos, okos mondhatni kedves, sőt vonzó nő hárpia lesz?


Milyen választása van egy nőnek a férfiak által meghatározott játékszabályok között? Avagy van egyáltalán választása?
Mitől röhögünk ezen az okos, mondhatni kedves, vonzó nő próbálkozásain? Avagy kin röhögünk? Magunkon? A nőkön? Vagy a férfiakon? Avagy, mi a szerelem? Mit bír ki a szerelem? Mit kell kibírnia a szerelemnek?

 

Örülök, hogy Szombathelyen dolgozom. Örülök, hogy Szombathelyen lehet keresni a válaszokat. Avagy újabb kérdéseket megfogalmazni. Avagy…”

 

Makrancos Kata JordanTamas AlfoldiRobert Foto StekovicsGaspar19

Fotó: Stekovics Gáspár

 

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója szerint:
„Alföldi a kortárs magyar színház egyik legjelentősebb alkotója. Játszottam vele, és rendezett is. A csapatom a vele való munkából sokat tanulhat, szükség van arra, hogy személyesen is megtapasztalják azt a többletet, amit ő tud. A társulatra jó benyomást tett az olvasópróbán, és Alföldinek is jó a benyomása a társulatról - aki benne van: boldog. A darabot Alföldi választotta, és amíg a nemek közötti harc véget nem ér, addig mindig aktuális lesz. Több száz virágzó évet prognosztizálok neki. A színészek, és a közönség számára is meghökkentően izgalmas előadást várok.


Alföldivel régóta vagyunk jó viszonyban, kölcsönösen tiszteljük egymást, együtt dolgozunk: ez idáig már több mint száz alkalommal adtuk elő a Rózsavölgyi Szalonban Az utolsó óra c. darabot, csak ketten játszunk benne. Rendezett engem a Radnóti Színházban: a Platonov nagy siker, azt hiszem, hogy Alföldinek köszönhetően én is remekelek benne. Mi nem együttműködünk, hanem nagyon jó barátok vagyunk. Ami jövőt illeti: szakadatlanul téma közöttünk, hogy milyen jó volna, ha csinálnánk ketten egy nagyon mulatságos vígjátékot. Ami összeköt bennünket, és a barátságunk egyik alapja: mindketten szeretünk jó értelemben véve hülyéskedni, vagy másként fogalmazva: magas színvonalon szórakoztatni a közönséget.”

 

További képek az olvasópróbáról:

Fotók: Gombás Mónika / Weöres Sándor Színház

 

Makrancos Kata2

 

Makrancos Kata7

 

Makrancos Kata8

 

Makrancos Kata11

 

Makrancos Kata16

 

Makrancos Kata18

 

Makrancos Kata13

 

 

William Shakespeare:

Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása
- vígjáték –
Fordította: Nádasdy Ádám

 

Baptista Minola Mertz Tibor
Kata Bánfalvi Eszter
Bianca Hartai Petra e.h.
Petruchio Bányai Kelemen Barna
Grumio Szabó Tibor
Gremio Szerémi Zoltán
Hortensio Matusek Attila e.h.
Lucentio Jámbor Nándor e.h.
Tranio Kenderes Csaba e.h.
Biondello Balogh János
Vincentio Kelemen Zoltán
Iskolamester Szabó Róbert Endre
Özvegy Vlahovics Edit
Curtio Avass Attila
Nátán
Fülöp
Józsi

 

Dramaturg: Vörös Róbert
Díszlettervező/Jelmeztervező: Zöldi Z. Gergely
Kellékes: Nagy Kornél
Ügyelő: Győrváry Eszter
Súgó: Balogh Lívia
Rendezőasszisztens: M. Kapornaki Rita
Rendező: Alföldi Róbert

 

Bemutató: Weöres Sándor Színház, Szombathely
2015. május 15. péntek, 19 órakor, Nagyszínpad

 

 

 

süti beállítások módosítása