Megnyílt a felújított József Attila Emlékhely

Átadták a felújított József Attila Emlékhelyet a fővárosban a költő születésének 110. évfordulóján, a költészet napján.

"József Attilát nem lehet korlátok közé szorítani, nem tűri sem a politikai, sem a társadalmi, sem egyéb kategóriákat, sehová sem tartozik, mert mindenhol otthon van. Senki sem sajátíthatja ki magának, mert mindenkié. Elődeinkhez és utódainkhoz egyaránt szól " - mondta megnyitóbeszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

 

jozsef attila 1

Fotó: Soós Lajos/MTI


A IX. kerületi Gát utca 3. szám alatt, József Attila egykori szülőházában kialakított megnövelt látogatóterű emlékhely és kiállítás költeményein, művészetbölcseleti írásain, kéziratain, fotóin, könyvein, személyes tárgyain keresztül mutatja be a költőt.


Bár József Attila csak három hónapos koráig élt itt, a helyszín szimbolikus jelentőségű - fogalmazott Balog Zoltán. "Olyan emlékhellyé válhat, ahova kedvünk lehet ellátogatni, közösségi élettér és színtér lehet, a befogadás és megértés személyessége révén élő kulturális tradícióként jelenik meg" - hangsúlyozta a miniszter.

 

jozsef attila 2

Fotó: Soós Lajos/MTI


"Reméljük, hogy a hely zarándokhellyé válik, ahol mindenki megtalálhatja a maga József Attiláját" - mondta beszédében Bácskai János, Ferencváros polgármestere, aki rámutatott: a kerületet érintő városrehabilitációs folyamat elérkezett végre a költő szülőházához is, így európai uniós támogatással megvalósulhatott az emlékhely felújítása mintegy 52 millió forintból.


A Petőfi Irodalmi Múzeum egy éve kapcsolódott be a ház felújításába és a kiállítótér kialakításába. "Itt, Ferencvárosban, a költő születésének helyszínén két részre osztottuk a teret, az egyik fél a költő életében fontos konkrét helyszínekkel foglalkozik, míg a másikban azt a szellemi utat igyekeztük megmutatni, végigjáratni a látogatókkal, ami József Attila sajátja volt" - mondta el az MTI-nek H. Bagó Ilona, a tárlat kurátora. A kiállítás felújítása és kialakítása a kurátor elmondása szerint mintegy 40 millió forintba került.


Az ünnepségen irodalmi összeállítás hangzott el József Attila verseiből, amelyen Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész mellett a Nemzeti Színház művészei és ferencvárosi diákok működtek közre.


A költészet napját 1964-től minden évben ezen a napon ünneplik Magyarországon az 1905. április 11-én született József Attila költő tiszteletére.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása