"Az ambíció változatlan" - Jordán Tamás válaszolt

A szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatóját a Vasárnapi Hírek kérdezte.

 

A Vasárnapi Hírek cikkéből:

 

Jordán Tamás csak Budapesten jelenleg nyolc darabban játszik. A felvetésre, nem sok ingázás ez a szombathelyi igazgatói teendők mellett, a művész elmondta, egyik előadást sem játsszák sokszor, ráadásul már 24 éve igazgató, beletanult.

 

"Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nemzetis évek alatt egyszer sem játszottam, nem vállaltam külső munkákat. Az utóbbi években viszont arra gondoltam, hogy ha nem játszom, kikopok a magyar színházi életből. Rendkívül értékes munkát végzünk Szombathelyen, kiváló társulattal, nagyon jó rendezőgárdával, de kevesen tudnak róla. Szükségem van rá, hogy ott legyek a köztudatban, és olyan szerepeket játsszak jó kollégákkal, amelyekben örömöm lelem. Egyébként pedig vonattal ingázom Szombathely és Budapest között, szereptanulásra kiváló" - mesélte Jordán Tamás.

 

Jordan Tamas

Fotó: Béres Attila, mno.hu

 

 

A szombathelyi színházat 2008-ban alapította és azóta vezeti Jordán Tamás. A kérdésre, beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket, így felelt: "Az ambíció változatlan, de tapasztalatokkal gazdagodtam. Óriási tévedés volt azt hinni, hogy egy csapásra megtörténik az, amit szeretnék, vagyis, hogy a színházunk ne csak színház, hanem közösségi hely is legyen egyben. Az elején azt gondoltam, csak egy picit hangosabban el kell mondani az utcán, hogy hallják a madarak meg a járókelők, és akkor egyszer csak már nem győzzük fogadni a vendégeket. Ez nem igaz. Hatalmas erőfeszítéseket kell tenni. Lépésről lépésre lehet csak haladni. Ugyanakkor hét év után bátran mondhatom, Szombathely városa befogadta a színházat, szereti – akik nem járnak, azok is tudják, hogy van."

 

A direktor hangsúlyozta, a színészei felé erős elvárás, hogy amíg Szombathelyen dolgoznak, ott is éljenek. "Legyenek szombathelyiek. Lássák Kiss Marit a piacon, Trokánt az uszodában. Nem szeretik vidéken azt a színházat, ahová jönnek a színészek, kiszállnak az autóból, majd előadás után visszaszállnak és elmennek. Azt szeretik, ha birtokolhatják őket: a mi színházunk, a mi színészeink. És a színészek azt érezzék, hogy ez a mi városunk. Még ha türelmetlen is vagyok, ami a nagyközönség kialakítását illeti, ez egy szeretni való város" - tette hozzá Jordán Tamás.


Az igazgató elárulta, túlzás nélkül állíthatja, hogy a városvezetés és a színház kapcsolata rendkívül jó. "Szerencsére a politika minimálisan kerül be a színházba. Rólam lehet tudni, hogy politikailag nagyjából mit gondolok, de mint igazgató nem politizálhatok. Szerintem egy intézmény igazgatója az intézményt is képviseli, sőt elsősorban az intézményt képviseli, ahol különböző nézetű emberek vannak. Én nem tudok a közéletben magánember lenni. Óvakodom attól, hogy bárhogyan megnyilvánuljak" - mondta a direktor.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása