Ismét Lengyelországban játszik a Maladype

Április 12-én a Maladype a lengyel független színházi élet egyik legjelentősebb alkotóműhelye, a Teatr Baza meghívásának eleget téve játssza a Tojáséj című darabot Varsóban.

A társulat nem először vendégeskedik Lengyelországban: 2011-ben Georg Büchner Leonce és Lénájával a wroclaw-i DIALOG Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a Weöres Sándor egysorosára épülő Tojáséj című, nonverbális előadással pedig az olsztyn-i DEMOLUDY – Nemzetközi Művészeti Fesztiválon mutatkozott be nagy sikerrel.

 Tojáséj 01

 

A varsói közönség – az európai független színházakat összefogó együttműködési hálózat CROSSROADS/KERESZTUTAK elnevezésű program keretein belül – a lengyel független színházi élet egyik legjelentősebb alkotóműhelye, a Teatr Baza meghívásának eleget téve, április 12-én, vasárnap 18:00 órakor láthatja a Maladype „világot látott”  Tojáséj előadását, melyet a színészek a lengyel fővárosban 71. alkalommal adnak elő.

 

Tojáséj 02

 

Az előadásról:

 

Weöres Sándor címként választott egysorosának törékeny szépségét felfedezve, a Maladype társulatának tagjai ezúttal szavak nélkül, játszi könnyedséggel fogalmazzák meg viszonyaikat (egymáshoz és önmagukhoz) hétköznapi játékaink természetes nyelvén. Ártatlan és ártatlannak tetsző játékok követik egymást, a változatos zenei kavalkádból lendület, életöröm árad, s játék közben mindennapjaink láthatatlan színháza is láthatóvá válik. 

 

 

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

„A budapesti mozgásszínház színskálája Balázs Zoltán rendezésében a játékosságtól és nézőket magával ragadó tréfáktól az emberi lélek gyöngéd kifejezéséig terjed. A technikailag színészt próbáló, fizikailag kimerítő teljesítmények ellenére a szereplőkből mindvégig árad a játék öröme.” (Zuzana Perůtková: Mi van a tojáséj alatt?)

 

„Titkos. Ősi. Modern. Ódon. Gyermekin ártatlan. Ravaszdin fortélyos. Magától értetődőn egyszerű. Bonyolult, mint egy kínai fejtörő. Nem érteni, holott világos, mint a kelő hajnal a patak partján.” (Molnár Gál Péter: Tojáséj)

 

Tojáséj 03

 

„A konkrét történetek nélkül is tartalmasan epikus, magatartás- és kapcsolat-ősmintákat közlő jelenetek füzére, koreográfiája lágy, álombeli mézektől ittas rendező, a remeklő Balázs Zoltán fejében, akaratában, idegeiben született meg, hogy a Maladype tagjai éljék, forogják, zuhanják, csússzák sárrá, arannyá, sárarannyá.” (Tarján Tamás: Nyolcvanperces etűd)

 

„Nem tánc, még kevésbé balett, inkább mind hevülékenyebb, ugyanakkor pajkos, gyermeki csínytevés, olyan mintha nagy fantáziájú kölykök rossz fát tennének a tűzre, elbabrálnának – egymást is beleértve – mindazzal, ami a kezük ügyébe kerül. Kipróbálják, mi mire használható, a tojásokat például egymás szájába csókolják. Díszletként, olykor megelevenített partnerként harminc bábflamingó szolgál. A színház alapkérdéseire kérdeznek rá.” Bóta Gábor

 

Tojáséj 04

 

TOJÁSÉJ

 

Játsszák: Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos, Páll Zsolt, Tankó Erika

Díszlettervező: Katus György

Jelmeztervező: Breckl János

Zenei munkatárs: Sáry Bánk 

Asszisztens: Szilágyi Ágota

Produkciós vezető: Balázs Katalin

 

RENDEZŐ: BALÁZS ZOLTÁN

 

 

süti beállítások módosítása