Sepsiszentgyörgyről érkezik A fösvény - Utoljára Budapesten játsszák

A fösvény című előadással április 24-én a Miskolci Nemzeti Színházban, míg 26-án a Budapesti Nemzeti Színház színpadán vendégszerepel a Tamási Áron Színház társulata.

fsvny9439w

 

A turnét megelőzően azonban Molière vígjátékát a sepsiszentgyörgyi közönség is megtekintheti április 18-án, szombaton 19 órai kezdettel a Nagyteremben. A Bocsárdi László által rendezett előadás a Tamási Áron Színházban valószínűleg utolsó alkalommal kerül bemutatásra.

 

A fösvény szereplőit a szeretetvágy és a tulajdon vágya hajtja. Hol ettől, hol attól, de leginkább mindkettőtől biztonságot remélnek. Egyeseknek közülük az emberi kapcsolatok a legfontosabbak, mások élettelen dolgokat bálványoznak, mert azokat jól lehet használni. Például a pénzt, mely ezek közül a legsimulékonyabb. Mi vajon mire alapoztuk életünket, milyen stratégiát választottunk a túlélésre? Vajon a mi életünkben van-e valami, amit jobban szeretünk a pénz által nyújtott biztonságnál? 

 

fsvny9688w
„Boldog akarok lenni!” – mondja Cléante az előadásban. Tulajdonképpen bármelyik szereplő mondhatná, de akár mi is mondhatnánk, mert mindnyájan a boldogságot keressük egész életünk során. Vagy csupán a boldogulást? Egy új év kezdete tökéletes alkalom arra, hogy ezt a kérdést újra feltegyük magunknak.

 

fsvny9549w

 

„Nagyon közelivé vált számunkra a moliére-i világ, a szerző egy polgárosodásban kibontakozni próbáló világ fonákságait, visszásságait, emberi botladozásait mutatja be rendkívül árnyaltan és szellemesen, erre pedig most nagyon nagy szükségünk van. A molière-i vígjátékok attól zseniálisak, hogy Molière önmagáról írta ezeket a szereplőket, így A fösvény is egy önmagáról alkotott képét mutatja, amelyben önirónia, fájdalom, tragikum van, emellett nagyon sok humor" - fogalmazott az előadás kapcsán Bocsárdi László.

 

süti beállítások módosítása