A francia színház új fenegyereke is a MITEM vendége

Négy francia nyelvű produkciót is láthat a közönség a kedden kezdődő Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM): Franciaország három produkcióval, Svájc pedig a Théâtre Vidy-Lausanne előadásával vesz részt a budapesti Nemzeti Színház kéthetes rendezvényén.

A svájci társulat kedden este mutatja be a Nemzeti Színház nagyszínpadán Apolló mozi (Cinéma Apollo) című előadását magyar szinkrontolmácsolással.

 

apollo


A MITEM főszervezője, Rideg Zsófia dramaturg az előadásról az MTI-nek korábban elmondta: az előadás különös utazás a mozi és a színház határán. Matthias Langhoff és fia, Caspar Langhoff első közös rendezése egy modern Odüsszeusz-történet, amelyet Alberto Moravia A megvetés című regénye inspirált, és amelyben két nagyszerű színész, Francois Chattot és Evelyne Didi játszik. A produkciót, amelynek szövegkönyvét Langhoff egy neves francia íróval, Michel Deutsch-csal írta, január 22-én mutatták be.

 

Az előadást követően közönségtalálkozót tartanak Matthias Langhoff rendezővel, szerda délután pedig az Apolló mozi két szereplője, Evelyne Didi és François Chattot, valamint Udvaros Dorottya részvételével rendezik meg az Egy generáció, két ország, három emblematikus színművész című beszélgetést a francia kritikus, fesztiválszervező, Jean-Pierre Thibaudat vezetésével.


A Budapestre érkező francia művészek között van az a Thomas Jolly is, aki a tavalyi Avignoni Fesztiválon bemutatott VI. Henrik című előadásával rögtön a címlapokra került - olvasható a budapesti Francia Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.


Mint írják, a MITEM-en Marivaux Arlequin, a szerelem által pallérozva (Arlequin poli par l'amour) című, Magyarországon eddig még nem játszott darabja látható a fiatal francia művész rendezésében. A roueni Compagnie La Piccola Familia előadását két alkalommal, csütörtök délután és este láthatja a közönség a Gobbi Hilda Színpadon.

 

arlequin


A darab ajánlója szerint a francia színház új fenegyereke, Thomas Jolly rendezésében egy rockos, költői előadás látható. "Arlequin figurájában, amelyet a színház azóta már jelképként zászlajára tűzött, a létezéshez való jog testesül meg. Kiordítani magunkból, hogy élők vagyunk, itt vagyunk és szabadok akarunk lenni" - idézik a rendező szavait, akinek részvételével az előadás után közönségtalálkozót tartanak.


Thomas Jolly jelen lesz azon a kerekasztal-beszélgetésen is, amelyet szombaton délelőtt Nemzeti színházak a 21. században címmel tartanak nemzeti színházak igazgatói és más színházi szakemberek részvételével.


Matei Visniec Hangok a sötétben (Voix dans le noir) című műve, a Collectif Kahraba produkciója a rendező-bábművész Éric Déniaud előadásában látható április 26-án délután a Kaszás Attila Teremben.


A darab ismertetője szerint Matei Visniec szövegei csípősek, kegyetlenek és költőiek. "Egy rakás groteszk alak, társadalmunk abszurditásai előtt döbbenten tágra nyílt szemekkel kel életre előttünk a minimális díszletben: egy a világra és annak paradoxonjaira nyíló ablakkeretben" - írják.

 

A produkciót követően közönségtalálkozót tartanak Matei Visniec íróval és Éric Déniaud-val.

 

voix


A MITEM kísérőprogramjaként francia koncert is várja a közönséget: szintén április 26-án hallgathatják meg a harmonikás, énekes Christian Paccoud Hív a hold című produkcióját a Kaszás Attila Teremben, az előadás vendégművésze Pál Lajos harmonikás lesz.

 

Mint a MITEM honlapján olvasható, Christian Paccoud termékeny és közkedvelt szövegíró és zeneszerző, akinek énekeiben a mindennapi élet köszön vissza fanyar humorral, öniróniával, tangóharmonikájának hangjai a párizsi mulatók hangulatát idézik.

 

A francia nyelvű programok megértését magyar felirat vagy tolmács segíti - olvasható a Francia Intézet közleményében.


A MITEM-en 13 ország 20 előadása látható a Nemzeti három színpadán: olasz, orosz, ukrán, dán, francia, spanyol, macedón, lengyel, román, svájci, német, osztrák és magyar produkciók szerepelnek a programban.


A fesztivál megnyitóját kedden délután tartják a Nemzeti Színház főbejárata előtt. A programokról további információ a www.mitem.hu oldalon érhető el.

 

 

süti beállítások módosítása