Idén is lesz Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon

A Bartók Plusz Operafesztivál idén június 12-től június 21-ig várja az operarajongókat.

A tíz napon át tartó programsorozat kiemelkedő jelentőségű előadásai között kortárs operabemutatók, fesztiváldíjas operaprodukció, színháztörténeti jelentőségű Bartók-előadás, opera-bábjáték, Puccini operakülönlegesség, orgonakoncert, valamint a magyar Virtuózok egyedülálló koncertje szerepel – olvasható a szervezők tájékoztatásában.


Az Ezrek operája programban Giuseppe Verdi A trubadúr című zenedrámáját kínálja a közönségnek a rendezvény.

 

bartok plusz

 

A közlemény szerint az operafesztivál programjának összeállításában fontos szerepet játszanak az eseménysorozat irányvonalának alappillérei, így a fesztivál által újonnan megrendelt, illetve koprodukcióban készülő kortárs operák bemutatása, a Bartók-művek és a Bartók utáni népszerű operarepertoár, valamint egy-egy nagyszabású, ingyenes operaelőadás.


A kortárs ősbemutató Fekete Gyula Egy anya története című egyfelvonásos operája lesz. A tíz évvel ezelőtt született, színpadra még soha nem került darab Hans Christian Andersen műve alapján született "requiem-dráma". A darabot Zsótér Sándor állítja színpadra.


A technikai vívmányokat állítja a középpontba a Bartók Plusz másik ősbemutatója. Szerzője, Girolamo Deraco - a Bartók Plusz operaíró verseny 2012-es helyezettje - Francis Poulenc Az emberi hang című zenedrámájának ötlete alapján írta meg a Facebooking című művet.


A Bartók Plusz 2015-ben a világhírű zeneszerző, Bartók Béla két színpadi alkotását állítja színre. Különleges, színháztörténeti jelentőségű előadás A kékszakállú herceg vára, amely a darab 1918-as ősbemutatójának rekonstruált színpadképe alapján kerül színre.

 

 

A Bartók-est másik darabja, A fából faragott királyfi pedig ezúttal bábjátékként kerül a közönség elé.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása