Kettős Ravel-bemutatót tart a Szegedi Kortárs Balett

Két Maurice Ravel-műre, az F-dúr vonósnégyesre és a Daphnis és Chloéra készült koreográfiát mutat be élő zenekari kísérettel pénteken este a Szegedi Kortárs Balett a Tisza-parti város Nagyszínházában.

Az est első felében a hosszú ideig Hollandiában dolgozó Zachár Lóránd Árnyak és vágyak című munkáját láthatja a közönség. A színpadon helyet foglaló Kosztándi-vonósnégyes által előadott zenére készült koreográfia alapgondolatát az Isaac Newton által megfogalmazott tehetetlenség törvénye adta. A táncművész szerint ez a tehetetlenség hat az emberi életre is, a történéseket, legyen az jó vagy rossz, a sorsunk vezeti. Bármennyire is úgy érezzük, hogy mi vagyunk életünk igazi irányítói, ez csak öntelt képzelgés. Mindössze arra kaptunk esélyt, hogy a velünk zajló történéseket felfogjuk, értsük, értelmezzük.

 

arnyak

Árnyak és vágyak (fotó: Törköly József)

 

Az előadás második felében látható Daphnis és Chloé-koreográfiát Juronics Tamás, a társulat Kossuth-díjas művészeti vezetője készítette. A Ravel fő művének tartott darabot a Szegedi Szimfonikus Zenekar adja elő, Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója vezényletével.

 

daphnis

Daphnis és Chloé (fotó: Tarnavölgyi Zoltán)

 

A civilizáció allegóriáját megtestesítő muzsikusok az előadás fontos szereplői: a színpadon játszó zenészek közül lépnek elő táncosok, akik a befedett zenekari árok fölött adják elő a darab jeleneteit. A mű főszerepeit – a két magára hagyott, majd lassan egymás iránt szerelemre gyúló gyermeket - Hajszán Kitti és Hegedűs Tamás táncolják. Az előadásban a szerelemkeresés mellett arra igyekeznek válaszokat adni, hogy a „vademberek” hogyan viszonyulnak a civilizált környezethez, és a társadalom miként fogadja őket.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása