A magyar operettjátszásról nyílik kiállítás az SZFE-n

A fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Színház- és Filmművészeti Egyetem kiállítást rendez a magyarországi operett játszás az intézmény könyvtárában őrzött különleges dokumentumaiból. 

Párizsi élet – (nem csak) Pest-Budán címmel nyílik kiállítás a Színház- és Filmművészeti Egyetem könyvtárában április 23-án. 

 kiállítás plakát 1

 

Az idén 150. születésnapját ünneplő intézményben Nádasdy Kálmán - korának meghatározó művészegyénisége, akkori főigazgató - kezdeményezésére jött létre a könyvtár zenei részlege.  Ennek jelenlegi állománya 9000 kotta és 2563 hangzódokumentum. Az ezekből készült friss tematikus válogatásban daloskönyvek, brosúrakivonatok, kézirattal ellátott súgópéldányok, partitúrák, színházi zsebkönyvek szerepelnek. A látogatók olyan érdekes csemegéket tekinthetnek meg, mint az „Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia 1914/15-iki tanévről szóló értesítője” évkönyv, vagy egy 1864-es cenzori bejegyzésekkel ellátott Offenbach, Az átváltozott macska kottapéldány.

 

A kiállítás időrendben a pesti Nemzeti Színháztól, a Népszínházon keresztül jut el a kuplé műfajáig és az operett játszás virágkoráig, s egészen az ötvenes évekig mutatja be az SZFE könyvtárának kincseit.

 

A kiállítást Dr. Bozó Péter az MTA BTK Zenetudományi Intézet munkatársa állította össze. A megnyitón közreműködik Hegedűs D. Géza, rektorhelyettes, és zenés műsort adnak a másodéves színművészhallgatók. A kiállítás május végéig lesz látogatható az SZFE Vas utcai épületében.

 

süti beállítások módosítása