"Egy izom rándulása is jelent valamit" - Horgas Ádám A lepkegyűjtőről

Nemrég mutatta be a Centrál Színház A lepkegyűjtő című kétszemélyes pszicho-thrillert. Horgas Ádám rendezőt a Gépnarancs kérdezte.

 

A Gépnarancs cikkéből:

 

"A színházban nagyon érdekelnek a lelki folyamatok, az, hogy mi történik a fejekben. Mindig mondtam a színészeknek, hogy engem borzalmasan izgatnak a le nem írt monológok. A csöndekben rejtőző szöveg. S egy ilyen pszicho-thriller azért hálás ebből a szempontból, mert a beteg elme miatt nagyon szélsőséges dolgokat is lehet így vizsgálni. Ami egyfelől briliáns színészi játékokra ad lehetőséget, másrészt mindig izgalmas végigkövetni ezeket a folyamatokat" - magyarázta Horgas Ádám.

 

A rendező elmondta, Bereczki Zoltán látta egy rendezését a Magyar Színházban, és Ágoston Katalinnal már ezzel az anyaggal keresték meg. Hallott a könyvről, de korábban nem olvasta, és most nézte meg a regényből készült, 1965-ös amerikai filmet is. 

 

horgas adam

 

"Most először dolgoztam Zolival. Korábban láttam őt színpadon, és azt gondolom, hogy a zenés műfajban a legjobbak közé tartozik. Szerintem igen nagy bátorság volt tőle belevágni egy ilyen műbe, mert a prózán belül is az egyik legnehezebb feladat egy beteg elmét hitelesen játszani. És itt, az ő eddigi eszközrendszerének – nagyszínpadon, nagyformátumú mozgások – ellenkezőjét kellett használnia, mert ebben a darabban a 'minimálban van az erő'. Ez kamarahelyzet; egy zárt pincében játszódik a cselekmény. Így már egy izom rándulása is jelent valamit" - fogalmazott Horgas Ádám.

 

Az interjúban azt is elárulta, színészként nem igazán gondol magára, hat-hét éve már, hogy nem volt színpadon. "Őszintén szólva, nem is hiányzik. Elsősorban a rendezés elégít ki, az érdekel" - tette hozzá.

 

Az idei POSZTtal kapcsolatban Horgas Ádám elmondta, nem megy a fesztiválra, bár úgy tudja, off-programként játsszák A lepkegyűjtőt. "Nagyon szomorúan látom, ahogy a szakma felszámolja önmagát. Elkeserítő. (...) Természetesen köze van ehhez a politikának, de az a siralmas, hogy a szakma mennyire alárendeli magát ennek. Pont a politika ellenében, a politika visszásságai miatt kellene egy nagyon erős, közös szakmának lennie. De azt látom, bármi miatt képesek vagyunk egymás torkát átvágni, és ez nagyon elszomorít. Olyan kevés kulturális eseményt támogat a politika – ezek közé tartozik a POSZT –, hogy ezt ilyen sikeresen gallyra tenni… A történteket nem lehet a politikára rákenni, még ha az is a mozgatórugója. Mindenki felelős, aki politikai érdekekből ássa alá a szakmát" - jelentette ki Horgas Ádám.

 

A teljes interjú itt található.

 

 

süti beállítások módosítása