"Csáki kiesése nem volt végleges döntés" - Csizmadia Tibor a POSZT-ügyről

Az elmúlt hetek eseményei alapjaiban rengették meg a Magyar Színházi Társaságot, mondja Csizmadia Tibor, aki a következő elnöki mandátumért már nem indul – a Magyar Narancs kérdezte.

A magyarnarancs.hu interjújából:

 

Arról, mi történt azon a megbeszélésen, amelyen kiderült, hogy Csáki Judit nem lesz tagja a POSZT zsűrijének, Csizmadia Tibor elmondta, nem egy megbeszélésről van szó. “Március 16-án azért hívtuk meg a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) képviselőjét, hogy sok minden más mellett a zsűri személyi kérdéseiről is döntsünk. Ezen a megbeszélésen az MTT részéről Szabó Ágnes (a Gózon Gyula Kamaraszínház igazgatója, az idei évtől a POSZT OFF-programjának egyik felelőse – K. B.) jelent meg, akinek még nem volt jogosítványa arra, hogy az MTT álláspontját képviselje. Amikor mi elé tártuk a jelöltjeinket – akiket a tagszervezeteink javasoltak –, azt mondta, ezt meg kell beszélnie az ő elnökségével. Láttuk azt a listát is, amit ő hozott, és szóvá tettünk néhány nevet, amelyek nem tetszettek nekünk róla. Elvitte a listákat, tárgyalt az MTT elnökségével, majd március végén kaptunk egy névsort arról, hogy szerintük mi legyen a zsűri összetétele. Ekkor elkövettük azt a hibát, hogy amikor Csáki Judit felhívta Vajda Mártát (a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkárát – K. B.) azzal, hogy úgy tudja, nincs benne a zsűriben, Márta ezt kész tényként közölte vele, mintha az elnökség már feldolgozta volna. Az utána indult polémia egy nem végleges döntést turbózott fel. Ugyanakkor tény, hogy mivel a listán volt egy kritikus (Zsigmond Andrea, aki azóta visszalépett), azt hittük, ha korábbi évek gyakorlatát követve kiesik néhány név, az nem kavar ekkora vihart” – nyilatkozta Csizmadia, aki arról is beszélt, érzékelhető volt egy ellenállás, ami körülvette Csáki személyét, de az alapelv az volt, hogy nem a személyekről kell vitatkozniuk, hanem tudomásul kell venniük ezt a delegálási módszert, és a POSZT megosztott tulajdonosi szerkezete miatt figyelembe kell venniük bizonyos paritásos elveket. Csáki mellett még két személy volt, akit “feláldoztak”, hogy mindenki számára elfogadható legyen a lista.

 

csizmadiatibor

fotó: Puskel Zsolt

 

“Amikor az MSZT vezetése érzékelte, hogy Csáki személye probléma lehet, el kellett volna kezdenünk egy kommunikációt a tagszervezetünkkel (a Kritikusok Céhével) még azelőtt, hogy a név az MTT elé kerül. Igen ám, de mivel tavaly Csáki Judit személyével senkinek nem volt semmi baja (a kritikusok tavaly is Csákit jelölték a zsűribe, aki akkor magánéleti okból kényszerült visszalépni – K. B.), nem merült fel bennünk, hogy idén gond lehet” – fejtette ki Csizmadia Tibor.

 

A kérdésre, általában milyen a kapcsolat az MSZT és az MTT között az elnök úgy válaszolt: “Amikor Vidnyánszky Attilával úgy beszélgetünk, mint rendező a rendezővel, az rendben van. Amikor politikai vagy emberi dimenziók – például a sértettség – merülnek fel, elveszítjük a fonalat, és sérül a kommunikáció. De érzek egyfajta készséget az MTT részéről az együttműködésre, nincs szó elhatárolódásról. Más kérdés, hogy ennek mi a végeredménye, hogy tudunk-e közös platformot létrehozni, eredményt felmutatni. Az erőviszonyok tekintetében nem az MSZT és az MTT vetélkedését látom, hanem azt, hogy bizonyos emberek, akik közelebb vannak a politikai döntéshozatalhoz, el tudják érni, hogy azok a dolgok, amiket mi például a Nemzeti Érdekegyeztető Tanácsban vagy máshol megbeszélünk, mégse úgy valósuljanak meg” – mondta Csizmadia Tibor.

 

A teljes interjút itt olvashatják.

 

süti beállítások módosítása