Hullámtörés – Lars von Trier-adaptáció Kolozsváron

Az amerikai Tom Dugdale harmadsik alkalommal rendez Kolozsváron, ezúttal Lars von Trier kultikus filmjének, a Hullámtörésnek egy sajátos adaptációját láthatja a közönség, a premier időpontja április 25.


A bemutatóhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón Dugdale elmondta, régóta érdekli a filmek színházi adaptációja, azaz egy művészeti alkotást úgy áthelyezni egy másik közegbe, hogy az ne legyen másolás, hanem egy új, érvényes mű szülessen. Lars von Trier filmje elképesztő képekből áll, mondta, ezért fontos volt elkerülni azt a csapdát, hogy a képeket akarja megragadni, netán reprodukálni az előadás. Ehelyett a film energiái azok, melyeket át szeretne helyezni a színpadi tér jelen idejébe.

 

hullamtores pressconf bi-5670

 

Ennek kapcsán a rendező megjegyezte: Pethő Anikó Bess szerepében hihetetlen energiákat képes felszabadítani innovatív és őszinte játékával. Jan szerepében Szűcs Ervint láthatja a közönség, a további főbb szerepekben: Kicsid Gizella, Orbán Attila, Bodolai Balázs, Laczó Júlia, Sinkó Ferenc, Buzási András, Viola Gábor, Farkas Loránd és Váta Loránd látható.

 

Visky András házigazda, a KÁMSz művészeti vezetője rákérdezett a szakralitás problémájára, lévén ez a Hullámtörés történetének egyik sarkköve. Tom Dugdale válaszában igazolta ezt a feltevést, elmondta, valóban fontos, ahogyan a főszereplő Bess egy alternatív, saját maga számára megteremtett szakralitást talál a szerelem kontextusában, miután a hagyományos közösség kiveti őt magából.

 

hullamtores pressconf bi-5681

 

Az előadás dramaturgja Biró Eszter, a díszletet és a jelmezeket Carmencita Brojboiu tervezte, a zenét a rendező Tom Dugdale jegyzi, ügyelő Györffy Zsolt.


A bemutató időpontja: április 25., szombat, 20 óra. Következő előadások: április 26., vasárnap és május 5., kedd este 8 órától a színház stúdiótermében. Az előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-431986 - FIGYELEM! Megváltozott telefonszám!), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

 

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

 

süti beállítások módosítása