POSZT - 4-4 jelöltet állít a zsűribe mindkét színházi társaság

Megegyezett egymással a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság elnöksége.

 

"A POSZT zsűrije ezentúl nyolctagú lesz, a két szakmai tulajdonos négy-négy jelöltjéből áll, akiket ki-ki a saját tagszervezeteivel egyeztetve, önállóan állít. A két társaság úgy látja, hogy így meg tudnak nyilvánulni saját szempontjaik és preferenciáik és a közös gondolkodás egyaránt" - olvasható a Magyar Teátrum közleményben, amely felidézi, hogy a két szervezet a POSZT-tal kapcsolatban kialakult helyzetet elemezve, az eddigi gyakorlatra alapozva egyezett meg a zsűri kialakításának új szempontrendszerében.

 

poszt2015

 

Mindezt abban a reményben is tették, "hogy a versenyből kilépni szándékozó színházak visszatérnek, és teljessé teszik a POSZT-válogatók által összeállított programot".


A POSZT körül az elmúlt hetekben azért alakult ki vita, mert a Színházi Kritikusok Céhe jelöltje, Csáki Judit nem került be a zsűri tagjai közé. Az akkor még héttagú szakmai zsűri névsorát egyébként május elején tervezték nyilvánosságra hozni. Minderre válaszul a céh kilépett a Magyar Színházi Társaságból, az Örkény István Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulata pedig azt közölte, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.


A POSZT szakmai zsűrijét az eddigi gyakorlat szerint a szakmai szervezetek javaslata alapján a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság - a találkozót szervező nonprofit Kft. két kisebbségi tulajdonosa - állította össze egyetértésben. A korábbi nyilatkozatokból kiderült, hogy a kritikuscéh jelöltjét a teátrumi társaság nem fogadta el.


Az új megállapodás alapján kiválasztott zsűritagok névsorát a szervezők májusban hozzák nyilvánosságra.

 

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvivője a Népszavának elmondta, az MSZT-nek szervezeti szempontból hat tagja van, az egyik a Bábművészek Szövetsége, őket nem szokták felkérni, hogy jelöljenek valakit a zsűribe. Rajtuk kívül vannak a színészek, a kritikusok, a dramaturgok, a tervezők és a rendezők. Abban maradtak, hogy mivel van külön színész zsűri, a színészeket most a másik zsűriből kihagyják. És a további négy tagszervezetüket szólítják meg, hogy ajánljanak valakit. Akiket ők javasolnak, az zsűritag lesz. Ők ebbe eddig sem szóltak ebbe bele, de most már az ajánlásaikba a Magyar Teátrumi Társaság sem szólhat bele.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása