"Ezt a beteg fogat ki kell húzni" - Jordán Tamás a POSZT-ról és a párbeszédről

Lándzsát tör a politikus színházért, és higgadt párbeszédet javasol a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója a HVG interjújában.

A felvetésre, miszerint több nyilatkozatában missziónak nevezte a szombathelyi színház igazgatói munkáját, de mindig kiderül: csalódott és elégedetlen, Jordán Tamás úgy felelt: “Inkább türelmetlen vagyok. Néha nagyon reménytelennek tűnik, hogy mindig elmondom, mi a vágyam, és értetlenséggel találkozom. Szállóige lett, hogy mindig az Egyetemi Színpaddal példálózom. A hatvanas években, a Kádár-korszak izmosodó diktatúrájában az Egyetemi Színpad egy megtűrt hely volt, ezért oda járt az értelmiség. Létezett egy hely, ahol szabad volt egy kicsit merészebben létezni, szabadabban gondolkodni. Nagyszerű amatőr előadások születtek. (…) Nem csak a személyes élmény miatt "nosztalgiázom". Az a baja a mi életünknek, hogy befelé forduló, zárt és sivár. Én pedig azt szeretném, hogy az emberek legyenek kapcsolatban egymással. Legyen újra pezsgő szellemi élet, mint a második világháború előtt, amikor Szombathely volt a "Nyugat királynője". Ma egyetemi város, és ez egyáltalán nem látszik rajta” – fejtette ki az igazgató.

 

jordantamas

 

A kérdésre, hogyan kell a színháznak politikusnak lennie, miben kell állást foglalnia, azt válaszolta: “Spiró György azt mondja, hogy gyáva a mai magyar színház, amiben van igazság, de az intézmény maga nem gyáva. A színház igenis politizáljon. Meggyőződésem, hogy a művészetnek mindig rendszerellenesnek kell lennie. Nem szeretem, ha a színház egy klasszikus ürügyén elkezd direktben politizálni, ez nem dolga. De a dolga, hogy tükröt tartson a társadalomnak, hogy beszéljen arról, amit bajnak tart, beszéljen a szabadság korlátairól, a hatalom és az emberek viszonyáról, és találja meg azokat a darabokat, amelyeken keresztül minderről szólhat. Mutassa meg, hogy micsoda széthúzás van, miképpen manipulálják, hogyan ugrasztják össze az embereket, és azt is, hogy a vezetők milyen eszközökkel jutnak a csúcsra”.

 

Annak kapcsán, hogy bejelentette, a szombathelyi színház nem bojkottálja a Pécsi Országos Színházi Találkozót, elmondta: “A POSZT-ot annak idején én hoztam létre. A kialakult botrány egy önmagán messze túlmutató problémát takar. A Magyar Teátrumi Társaság megalakulásakor én voltam a Magyar Színházi Társaság elnöke. Halálos ellensége vagyok minden megosztottságnak. Komoly vitákat folytattam azokkal, akik kiagyalták, hogy legyen egy jobboldali színházi szervezet, és kértem őket, ezt ne tegyék. (…) Ebben a patthelyzetben milyen tisztázódást lehet elérni? Csak nyüszítés és morgás megy, nincsen telibe találva a lényeg. Mondjuk ki: a mai magyar színházi élet totálisan megosztott, és az erő átkerült arra az oldalra, ahol nem számít művészi érték, csak a politikai hovatartozás. Ez ellen kellene széles körben tiltakoznia a szakmának. Ez a lényeg. Jelenleg a frontok megmerevedtek, a POSZT súlyosan sérült, a díjak értéke devalválódott. Ugyanakkor a Magyar Teátrumi Társaság egy jottányit sem változtat az álláspontján. (…) Ezt a beteg fogat nem lehet gyökérkezelni, ezt ki kell húzni. Nyilván a Magyar Színházi Társaságnak kellene generálnia a változást, de semmi ereje nincs hozzá. Én is szívesen ringbe szállnék” - fejtette ki Jordán Tamás, ki szerint mindenkinek a maga környezetét kellene lecsendesítenie, utána kell találni egy jól előkészített alkalmat a beszélgetésre.

 

A teljes interjút a HVG-ben olvashatják.

 

süti beállítások módosítása