„Semmi meglepő nincs abban, ami a POSZT körül történik” – Alföldi Róbert válaszolt

Alföldi Róbert a nyugat.hu interjújában reagált a POSZT körüli eseményekre és a Burgtheater MITEM-es akciójára. Lapszemle.

A nyugat.hu cikkéből:

 

Alföldi Róbert a POSZT körül kialakult helyzetről úgy fogalmazott: „Ez már rég nem szakmai ügy, ez politikai csetepaté, ami a hatalomról szól. Szerintem soha nem is volt szakmai kérdés, ahhoz szakmai szervezeteknek kellene érintve lenniük az ügyben. És teljesen független a véleményem attól, hogy esetleg jó barátságban vagyok Csáki Judittal. Ez a történet nem róla szól. Attól a pillanattól, amikor a Magyar Teátrumi Társaság beszállt a POSzT-ba, azzal a kommunikációval, hogy mostantól végre „kiegyenlítődött a kínálat”, létrejött ez a helyzet. Kérdem én, milyen megközelítésből egyenlítődött ki az állítólag színházi szakmai alapon kiválasztott kínálat? Vagy az, hogy a Magyar Teátrumi Társaság teljes mértékben a jelenlegi hatalom kreatúrája, oda van bekötve. Ez a társaság rendelkezik a pénz, a paripa és a posztó felett, az már színházesztétikai szempont?” – mondta, majd hozzátette:

 

„A világon sehol sincs olyan, hogy jobboldali vagy baloldali színház, csak jó és rossz színház van. Akkor, amikor ez a társaság megalakult, deklaráltan ideológiai alapon, valami ellenében, valaminek az ellensúlyozására, az már létrehozta ezt a mostani helyzetet. A társaság elnöke kultúrharcot folytat. És nehéztüzérséggel. Elég sikeresen. Miről beszélünk?” – tette fel a kérdést Alföldi Róbert.

 

alfoldi

Alföldi Róbert (forrás: nol.hu)

 

A rendező ezután kifejtette: „Semmi meglepő nincs abban, ami most a POSzT körül történik. És ne csodálkozzunk azon se, hogy ez a diktatúra felé tartó társadalmi berendezkedés felszínre hozza az eddig nem elég sikeres, sértődött, frusztrált kollégákat, azokat, akik így próbálnak érvényesülni. Mások közben pedig egzisztenciálisan teljesen kiszolgáltatottá válnak. Persze én könnyen pofázok, ez nagyon fontos, de nem tudom, mit mondanék, ha nem tudnám ennyire függetleníteni magam a jelenlegi szakmai helyzettől. Könnyen vagyok bátor, könnyen nagy a szám, mert megtehetem, de hát ez nem a színházról és szakmáról, ez arról a finoman fogalmazva agresszív butaságról szól, hogy amiért te mást gondolsz a világról, Istenről, nőről és férfiakról, ezért te másodrendű és rossz állampolgár vagy” – vélekedett Alföldi Róbert, majd arról is beszélt, mit tett volna, ha adott esetben  a POSZT versenyprogramjába került volna egy rendezése:

 

„Kizártnak dolognak tartom, hogy én a rendezésemmel bármilyen módon versenyprogramba kerülhetnék, maga a felvetés is manapság abszurd. De azt hiszem, nem mennék el, de már tavaly sem mentem volna el, azóta, amióta ez a „politikai kiegyenlítődés” egyáltalán felmerült” – árulta el a rendező.

 

Alföldi Róbert külföldi rendezései kapcsán arról is szót ejtett, hogyan látják ott a magyar helyzetet.

„Kormányunknak köszönhetően sokat tudnak rólam és a Nemzeti körül zajló eseményekről is. Lehet mondani, hogy sokat köszönhetek pr-tevékenységüknek, egyébként pedig nem hiszik el, mi van itt. Azt hiszik, viccelsz, amikor mesélsz. A német nyelvterületen viszont nagyon odafigyelnek a magyar kultúrára és Magyarországra is. Lásd a Burgtheater vendégjátéka utáni történések a Nemzetiben.

 

Ami nem beavatkozás egy ország belügyeibe, hanem valamiféle szolidaritás kifejezése, ami nálunk sajnos nem gyakori. Illetve még valami. Közös európai gondolkodás. Amire mi egy tragikus történelmi eseménnyel felelünk. Nem állunk ki, nem beszélünk, nem vállaljuk fel a helyzetet, hanem azt mondjuk, hogy Ti meg ezt csináltátok 166 évvel ezelőtt.

 

És mielőtt még elkezdenének azonnal magyartalansággal vádolni, ez a mondatom nem az aradi vértanúkról szól. Hanem arról, hogy nem vállaljuk a jelent, hogy nem előre nézünk, hanem tragikus múltunkat tartjuk magunk elé pajzsként, a felelősség elhárítására. Egy mondatot sem olvastam, ami azzal szembesítené az osztrák kollégákat, hogy valamit rosszul látnak. Nagyon leleplező, hogy nincsenek érvek, hanem felhevült érzelmi reakciók vannak, hogy ezt hogy merték, hogy szégyelljék magukat, semmi közük hozzánk” – idézte fel az eseményeket.

 

A teljes interjúban Alföldi Róbert beszélt még szombathelyi rendezéséről, a Makrancos Katáról, valamint a Kabaréról is, melyet nemrég mutatott be a Budapest Bábszínház.

 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Forrás: nyugat.hu

 

süti beállítások módosítása