Spam operett – Jön Rudolf Péter rendezése a Radnótiban!

Április 26-án Rudolf Péter rendezőként debütál a Radnótiban. A társulat számára  írt Tasnádi István-darabot, a Spam operettet állítja színpadra, amely Rejtő Jenő írásainak hatása alatt született.

A darab során felcsendülő dalokat Dinyés Dániel szerezte, a dalszövegeket Hajós András írta, míg a koreográfiát Juronics Tamás készítette. A főbb szerepekben Kováts Adél és Schneider Zoltán látható, mellettük Csomós Mari, Szávai Viktória, Gazsó György, Adorjáni Bálint, Rétfalvi Tamás és Pál András szerepel a darabban.

 

spamoperett ea 01 domolky daniel 013

Spam operett (fotó: Dömölky Dániel)

Ajánló a darab elé:

 

Naponta több száz, vagy több ezer levélszemetet szűr meg a számítógépünk. Kivétel nélkül mind boldogságot kínál. Több pénzt, szebb testet, nagyobb potenciát. Megtanultuk már, hogy az ilyesmit gondolkodás nélkül töröljük. De így lehet, hogy kukába dobjuk azt az egyetlenegyet is a millióból, amely valóban őszintén szól és jót akar! És ezzel az elhamarkodott klikkeléssel elszalasztjuk a szerencsénket, vagy a boldogságunkat…

 

spamoperett ea 01 domolky daniel 007

Spam operett (fotó: Dömölky Dániel)

 

Anikó, a középkorú bolti eladónő egyiket sem akarja elszalasztani. Egy hirtelen döntéssel mindenét pénzzé teszi, hogy meg tudja venni a repülőjegyeket, majd Tiborral, az alkoholproblémákkal küzdő egykori angoltanárral elindul a Közel-Keletre egy dollármilliókat ígérő különös levél nyomán. Ám kisvártatva egy P. Howard-regényeket idéző felfordulás kellős közepén találja magát.

 

Rudolf Péter nem először találkozik a Nagymező utcai színház társulatával, a 2013-ban bemutatott Holt lelkekben főszerepet játszott, korábban pedig a 2002-ben készült Három nővér előadásban volt látható.

 

 

Rudolf Péter a rendezésről:

 

Rudolf Péter Rejtő Jenőről szólva elmondta: „Az abszurd humor hideg is tud lenni – nála nem. Épp ez a lényeg. Nála mindenki szerethető. Mindenki bajban van. Végül is ennek elfogadása egy út az empátia irányába. Pofátlanul szabad. Szinte lehetetlen leírásait átmenekíteni dramatizált változatba anélkül, hogy az embernek hiányérzete lenne. Így aztán, hogy Tasit idézzem, a Spam operett az ő hatása alatt íródott, de nem Rejtő – Tasnádi. A szereplők által bejárt út lelki és térképészeti szempontból mindenesetre rejtős lesz” – árulta el, majd arról mesélt, milyen kihívást jelent számára első zenés rendezése.

 

spamoperett ea 01 domolky daniel 016

Spam operett (fotó: Dömölky Dániel)

 

„Persze van bennem félsz, de vágyom is rá. A zene a legzsigeribb hatás. Ha jó, akkor olyan asszociációkat indít el, melyre semmi más eszköz nem képes. Amennyire a lehetőségeink engedik (élőzene, 5 zenész) broadwayes hangzás a cél, némi eklektikával. A cím az operettre is utal. A zene is itt-ott, de leginkább a történetkezelés és a végkifejlet lesz operettes”- mondta.

 

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

 

„Egy jó spam az elemi ösztöneinkre hat” – Villáminterjú Hajós Andrással

 

Mitől dőlnek be az emberek a spameknek?

Egy jó spam az elemi ösztöneinkre hat. Olyasmi van benne, amit a lelkünk mélyén hallani szeretnénk: gyors és olcsó megoldás mindenre.

 

Van-e kedvenc spamed – akár ígérete vagy bizarrsága okán –, amin órákig kacagtál?

Én azokat az egészségügyi spameket szeretem, amiket fordító szoftverrel csinálnak. "Neked volt betegségbőr probléma, vagy a jövőben?" Nem hiszem el, hogy épeszű ember bedől.

spamoperett ea 01 domolky daniel 022

Spam operett (fotó: Dömölky Dániel)

 

Kaptál már olyan spamet, amit majdnem megnyitottál?

Engem szórakoztat, sokszor megnyitom. Múltkor egy szlovák fiú magyarázta el két oldalon, hogyan leszek milliárdos egy nap alatt. Azóta eltelt egy hét, és még semmi...

 

Hogy jön össze Rejtő Jenő és a spam?

A szerethető szélhámosságról, a kedves kreatív csalókról szól mindkettő. A nem velejéig gonosz csirkefogókról. Rejtő egy gonosz korszak valódi démonai elől kínált menekvést. És ma is szívesebben nyitunk ki egy spamet, mint egy belpol rovatot.

 

spam A5 szoro nezo-1

 

Tasnádi István – Dinyés Dániel – Hajós András

SPAM OPERETT

nem operett 2 részben

P. Howard hatása alatt

 

HONTI ANIKÓ, bolti eladó és heroina - KOVÁTS ADÉL

TÓTH TIBOR, muszáj-bonviván - SCHNEIDER ZOLTÁN

KECSKEMÉTI KÁROLY, táncos komikus - GAZSÓ GYÖRGY

VARGA VIVIEN, fordulatokban gazdag szubrett - SZÁVAI VIKTÓRIA

RÉBERNÉ, a megyer törzs augurja - CSOMÓS MARI

STEIN ÚR, nemzeti vagyonkezelő - PÁL ANDRÁS

BÍBORBANSZÜLETETT KOMÓCSI ÁDÁM, horka - RÉTFALVI TAMÁS

FERI, szortiment manager, intrikus - ADORJÁNI BÁLINT

NÉNI - CSOMÓS MARI

FUTÁR a virágküldő szolgálattól - RÉTFALVI TAMÁS

ABDULLAH, bazáros - PÁL ANDRÁS

 

Librettó: Tasnádi István

Zene: Dinyés Dániel

Dalszöveg: Hajós András

Dramaturg: Hársing Hilda

Koreográfus: Juronics Tamás

Díszlet- és jelmeztervező: Balla Ildikó

Világítás: Baumgartner Sándor

A rendező munkatársa: Őri Rózsa

 

Rendező: RUDOLF PÉTER

 

BEMUTATÓ: 2015. április 26., vasárnap 19:00

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában.

 

Forrás: Radnóti Színház, radnoti.reblog.hu, Szinhaz.hu, ATV

süti beállítások módosítása