Faust I-II. a Katonában – Bemutatkozik Schilling rendezése

Szombaton és vasárnap láthatja először a közönség Schilling Árpád rendezésében a kétestés produkciót.

Az előadás rendezője Schilling Árpád, Faustot Máté Gábor, Mephistophelest Kulka János, Margarétát pedig Mészáros Blanka, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója alakítja.

 

faust1

Mészáros Blanka és Máté Gábor a Faust I.-ben (fotó: Puskel Zsolt)

 

Ajánló a darab elé:

 

Különlegesség, hogy a drámairodalom egyik legnagyobb ívű művének két része valóban két részben látható, azaz izgalmas színházi vállalkozásként két estés produkció készül. A Faust első része egy középkorú tanárember szellemi megfáradásáról, kiábrándulásáról szól. A magányos férfi belefárad az univerzális tudás megszerzéséért folytatott küzdelembe, és inkább megrontja a fiatalkorú Margarétát, akibe a maga módján azért beleszeret. Faust egy erkölcstelen gazember. A második rész egy öregedő értelmiségi zavaros álomvilágába kalauzol minket, amelyben az antik kultúra összes nimfája és kentaurja megfordul. Vidám, hedonista körtánc kavarog, majd feltűnik szép Heléna, Faust múzsája, akivel összeköltöznek, gyereket nemzenek, a gyerek később meghal, és ők szétválnak. Végül Faust is meghal, nem marad utána más csak néhány szellemes idézet.

 

faust6

Máté Gábor és Kulka János (fotó: Puskel Zsolt)

 

Schilling és a Katona:

 

Schilling Árpád korábban több alkalommal is rendezett a Katonában: 1998-ban az Alulról az Ibolyát, 1999-ben a Közellenség, 2000-ben a Bernarda Alba háza, 2006-ban pedig a Krétakörrel közösen létrehozott Előtte, utána című előadást állította színpadra. Kilenc év után a rendező most a kétestés Fausttal tér vissza a Katonába.

 

faust7

Kulka János a Faust I.-ben (fotó: Puskel Zsolt)

 

„Ez nem politikai akció” - Schilling Árpád az előadásról:

 

„Ez az előadás azért készül, hogy minél több ember eljöjjön és rácsodálkozzon, hogy a Faust egy szórakoztató, izgalmas darab. Ez nem politikai akció, nem ugyanabból a gesztusból születik, mint a Krétakör előadásai. Ha majd visszanézek a pályámra, biztos, hogy ez a bemutató is fontos sarokkő lesz: akkor készült, amikor a Krétakört a Fidesz megbízásából megpróbálták kinyírni, és engem ellehetetleníteni” – nyilatkozta a rendező az Origonak adott interjújában, egy másik helyen pedig így fogalmaz:

 

„Előadásunk a nézők kalandvágyára épít. Kihívás ezt a művet a maga hosszúságában és komplexitásában megfogni. A Katona és Goethe konstellációjától elvárható, hogy csak egy bizonyos szintig szolgáljuk ki a közönségigényt és elvárjunk némi szellemi munkát a nézőktől. Nagy kérdés, hogy hol találkozik a mi művészeti elvárásunk és a néző teherbírása” – mondta.

 

faust9

Máté Gábor a Faust I.-ben (fotó: Puskel Zsolt)

 

„Valamiféle szobor vagyok”- Máté Gábor Faust szerepéről:

 

„Schilling úgy gondolja, hogy van egy "státus", aki Faust, és van egy nagy színész, Mephis-topheles, egy ezerarcú alak. Én az erőből, fölényből, pozícióból vagyok felépítve. Schilling egész eddigi pályafutása során kifejezte ezerféle elégedetlenségét a színházi szakmával, oktatással kapcsolatban, és nyilván - mindamellett, hogy engem most becsül azért, hogy vállalom ezt a szerepet - az ő szemében státuszomat tekintve mégis valamiféle szobor vagyok. A Katona igazgatója, egyetemi tanár a Színművészetin. Faust is egy tanárember. Persze Schilling nem szemtelenkedik túlzottan velem, de talán azt gondolja, jól megfricskáz engem, amikor azt kell mondanom Faustként, hogy kiégtem, nem bírok tanítani, nincs értelme, én ezt unom. Megjegyzem, nekem nincs ilyen válságom, ha van válságom, akkor az másfajta. De én most színész vagyok, és az ő instrukciói alapján dolgozom. És arra instruál, amerre látja ezt a világot haladni” – fogalmazott Máté Gábor.

 

phoca thumb l IMG 0283

Faust II. (forrás: Katona József Színház)

 

„A Faust arra született, hogy színpadra kerüljön” – Bíró Bence dramaturg a szövegről:

 

A harmadéves draamturghallgató elmondta, mit jelent számára a Faust: „Jelenleg magát a színházat. Illetve a színházzal, az előadás-csinálással való küzdelmet. Goethe Faustja arra született, hogy színpadra kerüljön. A szöveget látva mégis könnyen az lehet az ember benyomása, hogy Madách Tragédiájához hasonlóan talán ezt is jobb olvasni, mint színpadon látni. Ennek az ellenkezőjét igyekszünk most bebizonyítani” – hangsúlyozta Bíró Bence.

 

phoca thumb l IMG 0310

Faust II. (forrás: Katona József Színház)

 

Hogyan nézzük?

A Faust I. és a Faust II. külön-külön is teljes értékű előadás, azonban a gazdagabb élmény és a mélyebb megértés érdekében az alkotók azt javasolják, hogy a nézők két részt egymás után, sorrendben tekintsék meg. Az előadás megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott. Az idei évad Faust-előadásaira a jegyek már elfogytak, őszre július elejétől lehet jegyet vásárolni.

 

phoca thumb l IMG 0272

Faust II. (forrás: Katona József Színház)

 

FAUST I.  

 

Faust - Máté Gábor

Ősanya/Boszorkány/Gonosz szellem/Portás - Monori Lili m.v.

Wagner - Keresztes Tamás

Öreg paraszt - Székely B. Miklós m.v.

Mephistopheles - Kulka János

Diák - Dér Zsolt e.h.

Kanmajom/Bálint/Konferanszié - Nagy Ervin

Állat I./Nép - Tasnádi Bence

Állat II./Nép - Dankó István

Margaréta - Mészáros Blanka e.h.

Miniszter/Ellenzéki - Haumann Péter

Híres színésznő -  Bodnár Erika

Asszony - Pelsőczy Réka

Proktofantazmista - Bán János

Széplány - Tóth Anita

Ministránsok/Patkányok - Fiúkórus

Asszonykórus    

               

FAUST II.

                 

Faust/Császár - Máté Gábor

Mephistopheles/Phorkyas - Kulka János

Doktorandusz - Dér Zsolt e.h.

Wagner/Euphórion/Philemon - Keresztes Tamás

Homunculus/Vándor/Nyomor - Tóth Anita

Szfinx/Galatea/Lány/Bűn - Mészáros Blanka e.h.

Griff/Delfin/Felderítő I./Kar III. - Tasnádi Bence

Hangya/Delfin/Felderítő II./Kar II. - Dankó István

Khirón/Néreus/Hadvezér - Székely B. Miklós m.v.

Mantó/Phorkyas I./Markecolina/Gond - Monori Lili m.v.

Seismos/Anaxagoras/Érsek - Bán János

Lamia/Phorkyas II./Karvezető - Pelsőczy Réka

Thalés/Miniszter - Haumann Péter

Próteus/Harácsoldi/Kar I. - Nagy Ervin

Heléna/Baucis/Baj - Bodnár Erika

Szirének/Angyalok kórusa - Fiúkórus

Nimfák/Lamiák - Asszonykórus

 

Alkotók

Díszlet, jelmez: Ágh Márton

Díszlettervező asszisztens: Benyusz Bence

Jelmeztervező asszisztens: Kovács Ildikó

Fény: Pető József

Zeneszerző: Dargay Marcell

Kórusvezető: Incze Zsóka

Dramaturg: Bíró Bence

Asszisztens: Tiwald György

 

Rendező: Schilling Árpád

 

Forrás: Katona József Színház, Színház.hu,Origo

 

süti beállítások módosítása