Jubileumot ünnepel a Chorus Line

40 évvel ezelőtt mutatták be a Public Theater-ben a Chorus Line-t. A Broadway történelmének egyik legsikeresebb darabjáról, a próbákról, emlékekről és természetesen a zseniális zeneszerzőről, Marvin Hamlisch-ről meséltek a show egykori szereplői.

Néhány workshop és az Off-Broadway produkció után a Public Theaterből a darab átköltözött a Schubert Theatre-be, ahol 1975 júliusában volt a bemutatója Michael Benett koreográfiájával és rendezésében. A musical 9 Tony-díjat nyert 1976-ban. Az eredeti Broadway-produkciót 6137 alkalommal játszották, ez volt a Broadway történelmének leghosszabb ideig futó előadása egészen 1997-ig, amikor a Macskák megelőzte. A Chorus Line premierje 1976-ban volt a West Enden.

 

A 60. Oscar-díjátadót a színdarab egyik dalával, az I Hope I Get It című szám variációjával nyitották meg, 1985-ben pedig Richard Attenborough rendezésében forgatták az azonos című filmet, mások mellett Michael Douglas és Alyson Reed főszereplésével (a film magyar címe: A tánckar).

 

Idén, a 40 éves évfordulón néhányan az eredeti szereposztásból felidézték az emlékeket.

 

chorus1

 

Kelly Bishop Sheliát alakította a musicalben és azt meséli, hogy az elmúlt 40 év legfontosabb állomásának tartja a Chorus Line-t.
"Imádom a munkámat, boldoggá tesz és számtalan filmet is forgattam, de amire a legbüszkébb vagyok, az Sheila szerepe. A Boradway-show után a karrieremben meghatározó volt Ouisa a Six Degrees of Separation-ből és Emily Gilmore karaktere a Szívek szállodájából. A Chorus Line-ból egyébként megőriztem a fináléban hordott arany kalapomat - mely ma is ott lapul a szekrényben - és természetesen a Tony-díjamat" – tette hozzá a színésznő.

 

A 75-ös bemutatón Priscilla Lopez Diana Moralest játszotta, és elsősorban nosztalgiával gondol a 40 évvel ezelőtti Broadwayre.
"Akkoriban learattuk a város gyümölcsét, Manhattan tökéletes atmoszférájában a művészek imádtak élni. Ma az irreálisan drága bérleti díjakkal, a luxus hajszolásával már nem ugyanaz a hely. A Broadway azt hiszem a turistákra épít" – mondta az egykori Morales, akivel ebben a kérdésben szinte mindenki egyet értett.


A 40 évvel ezelőtti sztárszereposztás Paul-ja, Samuel "Sammy" Williams szerint a legfőbb különbség, hogy színházi sztárok ma már nem léteznek, a Broadway olyan mint a Disneyland, a frissen bemutatott darabokba pedig filmsztárokat hívnak vendégként fellépni, a nevük hallatán a nézők - elsősorban a turisták - veszik a jegyeket, mint a cukrot. Úgy gondolja azt az érzést nem lehet már visszahozni, ami 75-ben jellemzete a művészvilágot; ők akkor ennek a show-nak éltek, semmi más nem számított csak Hamlisch musicalje.

 

 

A zeneszerzőről az egykori szereplők rengeteg élményt őriznek, Carole Schweid kiemelte, hogy azt szerette legjobban, amikor Hamlisch megosztotta velük a tökéletes Broadway-show receptjét.
"Imádott mesélni és tele volt őrült ötletekkel" – tette hozzá a színésznő, aki rengeteg ereklyét őriz a Chorus Line-ből, eltette a újságcikkeket, az utolsó előadáson viselt cipőjét, a Tony-díjátadó programfüzetét és természetesen az ő gyűjteményében is szerepel az a bizonyos arany kalap a fináléból.


Roy-t 40 évvel ezelőtt Scott Allen alakította. A színész úgy véli Marvin Hamlisch egy zseni volt.

"Úgy emlékszem a premier előtti délutánon Marvin leült a zongorához és dalokat játszott a Chorus Line-ból Stephen Sondheim, Beethoven és Mozart stílusában. Brilliáns volt" - emlékezett a színész.

 

chorus3

 

A Chorus Line tehetséges fiatal táncosokról szól, akik hosszú évek kemény munkájával a hátuk mögött arra várnak, hogy egyszer a színpadon is kamatoztathassák tudásukat. Egy Broadway-show tánckarában fellépni - az első lépés a hírnév felé vezető úton, ezt az első lépést azonban csak néhány szerencsés teheti meg. Több százan jelentkeznek a felhívásra, de a színházi nézőtér homályában ülő kíméletlen rendező csak a legjobb tizenhatnak ad esélyt arra, hogy egy utolsó, mindent eldöntő szűrőn bizonyítsák rátermettségüket. Senkit nem érdekel a magánéleti problémájuk, senkit nem érdekel a sérülésük, a bánatuk, a fáradtságuk. Ha csillogni akarnak a színpadon, előtte meg kell járniuk a poklot.

 

Forrás, fotó: marvinhamlisch.us, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása