Ötvenszeres a túljelentkezés az SZFE-n

Összesen 9 induló szakra jelentkezhettek a felvételizők idén a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. A művészeti felsőoktatásban idén több, mint 1800 jelentkező választotta az intézményt, egyes szakokra a jelentkezés közel ötvenszeres.

A színművész felvételi április 24-én, a többi szak felvételi vizsgái április 25-én indulnak. Az idén 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem intézetei összesen 9 szakot indítanak a 2015/16-os tanévben.

 

A tavaly végzett első 6×6-os évfolyammal egy új típusú képzési struktúrát vezettek be az egyetemen. Az oktatási forma lényege, hogy a filmkészítés legfontosabb ágai szerint szakokra bontva, de a gyakorlatban együtt, egy összehangolt tanrendű évfolyamban tanulnak és alkotnak a hallgatók, 6 szakon minden osztályban 6 fő. Az első évfolyam kiváló munkáira alapozva a 2015/16-os tanévben az SZFE-n újra elindítják a 6x6 képzést. A film- és televízió rendező, filmdramaturg, kameraman, vágó, hangmester és gyártásszervező szakokra a jelentkezés több, mint harmincszoros. A szakok közül a legtöbben a rendezés és a filmdramaturgia, forgatókönyvírás iránt érdeklődnek.

 

szfe

 

Az SZFE egyik legnépszerűbb képzése a televíziós műsorkészítő szak. Itt a cél olyan „multifunkcionális” televíziós szakemberek képzése, akik korszerű társadalomtudományi, közéleti, kulturális, gazdasági és vizuális ismereteiknek köszönhetően a televíziós műsorok elkészítésének valamennyi munkafázisához értenek. A túljelentkezés ide több, mint tízszeres.

 

Az egyetem színművész szaka továbbra is a legnépszerűbb mind közül. Ide idén közel ötvenszeres a túljelentkezés. Az új osztályt Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter vezeti majd. A jelentkezőknek legalább 10, különböző szerzőtől szabadon választott, eltérő hangulatú vers, 5 monológ és 5 dal előadására kell felkészülnie. A végső elbírálást részvizsgák előzik meg: ének-zenei meghallgatás, a beszéd és orgánum alkalmasságának elbírálása, a fizikai adottságok, a mozgás- és tánckészség megítélése, valamint személyes beszélgetés az általános műveltség, az irodalmi, művészeti tájékozottság megismerésére. Az utolsó fordulót a többnapos, úgynevezett "együttélés" előzi meg.

 

Az SZFE-n 2014-ben végzett az első fizikai-színházi koreográfus-rendező osztály, szeptemberben indul a következő évfolyam. Mivel a fizikai színházi alkotófolyamatban nem válnak el a színészi, mozgásművészeti, színházrendezői és koreográfusi képességek, ezért az SZFE képzésében valamennyi terület egyformán hangsúlyos. A szak az elméleti és gyakorlati képzés sokszínűségével elsősorban olyan inspiratív közeget kíván teremteni a hallgatók számára, amelyben mindenki meg tudja találni majd a neki leginkább tetsző irányt. Horváth Csaba osztályába idén tizennégyszeres a túljelentkezés.

 

szfe150.logo.cmyk50mm

 

A felvételik április 24-én indulnak. A 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai hazai és nemzetközi szaktekintélyek, az itt végző hallgatók pedig jellemzően szakmájuk elismert és sikeres művészeivé válnak.

 

süti beállítások módosítása