Burgtheater-ügy: A fasisztázás volt a legcsúnyább Vidnyánszky szerint

A Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila a bécsi Burgtheaterrel kialakult konfliktusról nyilatkozott a Kossuth Rádiónak.


A legcsúnyább a fasisztázás volt a Nemzeti Színház és a bécsi Burgtheater közti konfliktusban – véli Vidnyánszky Attila, a magyar teátrum főigazgatója. A Nemzeti vezetője szerint az osztrák színház munkatársai a budapesti előadásuk előtti próbaidőszakban többször is ezt a jelzőt használták, arról beszéltek egymás közt, hogy idejöttek játszani „ezeknek a fasisztáknak” – mondta Vidnyánszky Attila a Vasárnapi újságban.

 

A főigazgató szerint nem csak Ausztriában, hanem Európa több más országának kulturális életében is meghatározó, központi gondolat Magyarországot nem szeretni. Ennek oka szerinte, hogy hazánk más úton jár, sokféle gondolatnak teret ad, nem egy liberális eszmerendszer mentén képzeli el a jövőjét, hanem esetleg kérdéseket tesz föl, de semmiképp sem irtja a másfajta szemléletet – tette hozzá a Kossuth Rádió műsorában.

 

Vidnyanszky

Fotó: nemzetiszinhaz.hu

 

Az ausztriai társulat április 19-én, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) Csehov Sirály című művét adta elő a Nemzetiben, majd az előadás után az egyik színész váratlanul nyilatkozatot olvasott fel. A Dornt játszó Martin Reinke a következő levelet olvasta fel a tapsrend végén németül és angolul: "Mélyen tisztelt Közönség! Tudomásunk van arról a nehéz helyzetről, amelyben a nagyszerű magyar nép és kulturális élet jelenleg van. Demokratikus úton és demokratikus választások által olyan helyzetbe sodorta magát, amely által egyre inkább eltávolodik a demokrácia szellemétől és Európától. Aggodalommal töltenek el minket ezek a fejlemények, mint önök közül is sokakat. Ennek ellenére eljöttünk, és szívesen játszottunk önöknek. Csehov úgy képviseli közös európai kultúránkat, mint talán kevesen. Tudniuk kell, hogy összetartozunk. Köszönjük a meghívást!"

 

A beszéd alatt nem jelent meg az elhangzó szöveg a kivetítőn, ezzel szemben az aradi vértanúk nevét sorakoztatta fel a vendéglátó színház. A MITEM-re - az előzetes programtól eltérően - sem a Burgtheater igazgatója, Karin Bergmann, sem a darab rendezője, Jan Bosse nem jött el a társulattal.

 

Vidnyánszky Attila azt mondta, mindent megpróbált, hogy ne történjen meg az incidens. Egész nap hívogatták az osztrák igazgatót és a rendezőt is, akik azonban nem vették fel a telefonjukat. Aztán beszélt a társulat képviselőjével arról, hogy sokféle igazság van, a magyar vendéglátóik pedig szeretik őket, és nem kellene az incidens. „Titokban abban reménykedtem, hogy nem csinálják meg” – tette hozzá.

 

A főigazgató szerint mindenkinek szent szabadsága, hogy mit hisz, hogyan gondolkodik, de ha a színházat művészi alkotások megvalósulásának terepe helyett politikai üzeneteket megfogalmazó pódiummá züllesztjük le, az nem jó.

 

Forrás: hirado.hu

 

 

süti beállítások módosítása