Átadták a 2015-ös Lábán Rudolf-díjakat

Vasárnap átadták a 2014-es esztendő legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjakat.  

150426 trafo laban rudolf dijjatado 14

 

Fülöp László “there’s an elephant in every room…”, valamint a Body Lotion co-dance – Arany Virág, Hadi Júlia – L é p é s I d ő című előadásai részesültek a díjban!

 

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén szakmai díjat alapított. A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit.

 

A zsűri a 2014-es év során, Magyarországon bemutatott táncelőadásokat tekintette meg, majd a tagok megnevezték azt a 6 produkciót, melyet méltónak tartanak a Lábán Rudolf-díj elnyerésére. A kritikusokból és szakújságírókból álló testület közvetlenül a díj átadása előtt titkos szavazással döntött arról, hogy mely két produkció alkotója kapja meg az elismerést.

 

150426 trafo laban rudolf dijjatado 23

 

A 6 nominált alkotás közül, a szakmai kuratórium döntése szerint Fülöp László – a SÍN Kulturális Központ produkciójában készült – “there’s an elephant in every room…”, valamint a Body Lotion co-dance – Arany Virág, Hadi Júlia – L é p é s I d ő című előadások érdemelték ki a 2014-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat.

 

 

Az két díjat 2015. április 26-án, vasárnap este adták át az alkotóknak a Trafóban a tizedik alkalommal, jubileumi gálaest keretében. A Lábán Rudolf-díjjal járó emlékplakettet Gerhes Gábor képzőművész és Láng Annamária színésznő adta át a díjazottaknak.

A  díjak átadása előtt, a Rövidhullám elnevezésű program keretében az elmúlt évek díjazott koreográfusai közül is felléptek néhányan – Goda Gábor, Árvai György, Kovács Gerzson Péter, Duda Éva, Kun Attila, Pataky Klári és a Dányi-Molnár-Vadas trió – ötperces etűdjeikkel. A Kassák Lajos versben talált  szót – „lampionszemeitek” –  aznap reggel kapták meg, fél nap jutott a felkészülésre. A hét kis produkció méltó módon tette jubileumivá a tizedik Lábán Rudolf díjátadót.

 

150426 trafo laban rudolf dijjatado 5

 

A Lábán-kuratórium tagjai:

Artner Szilvia Sisso – újságíró, kritikus

Fuchs Lívia – tánctörténész, tánckritikus

Halász Tamás – tánckritikus, szerkesztő

Králl Csaba – tánckritikus

Rényi András – esztéta

Százados László – művészettörténész

 

Lábán Rudolf táncos-koreográfus, táncelméleti kutató 1879-ben született Pozsonyban, tanulmányait Budapesten, Párizsban, Bécsben végezte. Első iskoláit 1910-ben Münchenben és a svájci Asconában alapította, később Zürichben, Nürnbergben, Stuttgartban, Mannheimben, Hamburgban, Berlinben és Angliában dolgozott. Az ő nevéhez fűződik az „ideális” táncszínház modellje, a térharmónia-elmélet és a kinetográfia, vagyis a táncjelírás is. Számos intézményt, mozgásstúdiót alapított, ahol tanítványai tovább folytatják az általa elkezdett tevékenységet.

 

150426 trafo laban rudolf dijjatado 13

 

A 2015-ÖS LÁBÁN RUDOLF-DÍJRA NOMINÁLT 2014-ES ÉVI PRODUKCIÓK:

 

Body Lotion co-dance
L é p é s I d ő
Alkotók, előadók
Arany Virág, Hadi Júlia
A Body Lotion co-dance hivatalos weboldala

Fülöp László és a SÍN Kulturális Központ
“there’s an elephant in every room…”
Koreográfus
Fülöp László
Fülöp László hivatalos weboldala

 

AJDa – A Joint Dance AdVenture from Hungary
Gyönyerő
Alkotók
Ábrányi Krisztina, Angelus Iván, Dömötör Luca, Dragos Dániel, Farkas Zoltán Batyu, Kancsó Luca, Lévai Viola, Sessi Krisztina, Szombati Anett, Szeri Viktor, Oberfrank Réka, Vavra Júlia
A produkció weboldala

Hodworks
A halandóság feltételei
Koreográfus
Hód Adrienn
Hód Adrienn hivatalos weboldala

 

Réti Anna - Ido Batash
Ego Trip
Alkotók
Réti Anna, Ido Batash
A produkció facebook oldala

Rózsavölgyi Zsuzsa - Terebessy Tóbiás
Öreg tó
Alkotók
Rózsavölgyi Zsuzsa - Terebessy Tóbiás
Az előadásról

 

A 2014-es év legjobbnak ítélt táncműveinek listáját és a produkciók laudációi a http://trafo.hu/hu-HU/laban-10 olvashatók.

 

 

süti beállítások módosítása