Vidnyánszkyról írt a Spiegel

A Der Spiegel című német hírmagazin Vidnyánszky Attiláról, a Nemzeti Színház főigazgatójáról és a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóról közölt írást a szombaton megjelent számában.


A német hetilap szerzője, Wolfgang Höbel a Mephisto, tanácstalan című írásában kiemelte, hogy Vidnyánszky Attilát "a jobboldali kormány embereként támadják", és "hamburgi és bécsi színházakat hívott meg, hogy megtörje az átkot".

 

Vidnyanszky

Fotó: Kallos Bea, MTI

 

A szerző hozzátette, hogy Vidnyánszky különböző színházakban több mint száz előadást rendezett, Moszkvában díjjal ismerték el munkásságát, és csaknem két éve a budapesti Nemzeti Színházat vezeti, "mert Orbán Viktor jobboldali populista magyar államfő barátja és hű követője".

 

Arra a kérdésre, hogy mit csinál másként, mint elődje, Alföldi Róbert, azt mondta, hogy "mindent" - írta a Der Spiegel szerzője, hozzátéve, Vidnyánszky úgy hangoztatja, hogy a keresztény értékekért lép fel, "mintha rózsafüzért imádkozna".

 

A főigazgató elmondta, hogy szeretné megnyitni színházát, és sok különböző világnézetű külföldi rendezőt is meghív, mert a magyar színházi világ évtizedekig elszigetelődött nemzetközileg.

 

A MITEM-ről részletesen beszámoló cikkben Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, hogy a nézeteltérésekről beszélni, és "érvelni, küzdeni és harcolni" kell. Kifejtette, hogy a magyar kulturális életben "a kozmopoliták és a nacionalisták" között százötven éve "árok" húzódik, amely "valójában egy szakadék", és az egész ország megosztott abban a kérdésben, hogy a globalizált Európában van-e még létjogosultsága a nemzeti kultúrának. Kiemelte, hogy amíg minderről vita zajlik, addig "minden rendben", gond akkor van, amikor "például az én érvelésemet kirekesztik".

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása