11 perces tapsvihar fogadta a Scala Turandotját

A közönség 11 perces tapsvihara fogadta Puccini Turandot című operájának bemutatóját a milánói Scalában, az operaház új Puccini-ciklusának első darabja egyben a milánói világkiállítás nyitóprogramjai között volt.

A dalszínház új zeneigazgatója, Riccardo Chailly vezényelte Puccini befejezetlen operáját, amelyhez ezúttal Luciano Berio olasz zeneszerző komponálta a finálét. A közönség hatalmas üdvrivalgással fogadta az új befejezést, 11 percig tartó tapsiharral ünnepelte a karmestert, Nikolaus Lehnhoff rendezőt és a szereplőket, köztük Nina Stemmét, Aleksandrs Antonenkót és Maria Agrestét.

 

Az előadást megtekintette Matteo Renzi olasz kormányfő és Dario Farnceschini kulturális miniszter is. 

 

tureandot

 

A Puccini-cilusban az olasz zeneszerző mind a 12 operáját bemutatja a Scala, évente egyet-egyet műsorra tűzve.

 

Az expó alatt a Scala minden este kínál előadásokat: május 1. és a világkiállítás vége, október 31. között 122 opera- és 62 balettelőadást, valamint 90 hangversenyt élvezhet a publikum, utóbbin nyolc ország 14 zenekara lép fel.

 

Az operaház 3 millió eurót (mintegy 900 millió forintot) ruházott be az expóval összefüggő programokba. Már április 30-án koncertet adtak a Dóm téren Andrea Bocellivel, Anna Netrebkóval és Diana Damrauval. Szombaton tíz év után visszatért a Scalába Sir Simon Rattle, aki a Berlini Filharmonikusok élén Anton Bruckner és Leo Janacek műveit vezényelte.

 

Június 25-én és 26-án a Bécsi Filharmonikusok lesznek a Scala vendégei, Mariss Jansons vezényletével egyebek között Gustav Mahler III. Szimfóniáját adják elő.

 

süti beállítások módosítása