Übü menet - Közönségtalálkozó az Örkény és a Maladype alkotóival

Azon ritka alkalomból, hogy Budapesten egyszerre két színház reportárján is szerepel Alfred Jarry Übü királya, az Örkény Színház és a Maladype Színház május 5-én 21 órától közös közönségtalálkozóra hívja az érdeklődőket, melyre az Örkény Színházban kerül sor, a két előadásban játszó színészek részvételével.  

A beszélgetés moderátora a két rendező, Mácsai Pál és Balázs Zoltán.

 

orkenyubu

 

Információ az Örkény Színház és a Maladype Színház előadásairól:

 

Az Örkény Színház Übü királya először a Szentendrei Teátrum és az Örkény István Színház együttműködésében került színre 2014. nyarán. Az előadás 2014 őszétől az Örkény Színház repertoárján szerepel. Főbb szerepekben Csuja Imre, Kerekes Éva és Nagy Zsolt látható.

 

Az Übü király diákbohózatok sorozatából lett az abszurd színház 19. századi előfutára. Szövege a nonszensz, a mítosz és az infantilis bohóckodás vegyüléke. Főhősét, Übü papát Hébert úr, a rennes-i gimnázium pocakos fizikatanára inspirálta. Jarry szemében „Ô képviselte a világ minden groteszkségét”. 1896-ban a gyilkos humorú diáktréfák áldozatából mitikus drámai alakot formált.


Übü papa, a falánk és gyáva dragonyos kapitány, aki felesége biztatására megöli a lengyel királyt, és elfoglalja a trónt, a gátlástalan hatalmi mámor szimbólumává lett. A darab ősbemutatóján óriási botrány tört ki, az Übü király azonban túlélt mindent, mert vásári humorú, pimasz krónikája az emberi természet szélsőségeinek.

 maladypeubu

 

A Maladype immáron 5 éve töretlen sikerrel játssza az Übü királyt, ami a társulat nyitóelőadása volt a Mikszáth téri Bázison. A Maladype Színház társulata interaktív színházi kísérleteit folytatva 2009-ben Alfred Jarry Übü királyát rendhagyó módon, a nézők bevonásával állította színpadra. Az Übü király próbafolyamata során, a nézők betöltve az "aktív megfigyelő" szerepét lehetőséget kaptak a arra, hogy a színészek és a rendező közös alkotómunkáját, az olvasópróbától a bemutatóig, lépésről-lépésre, személyesen követhessék nyomon.

 

Az előadással a társulat számos külföldi fesztiválra kapott meghívást és elnyerte többek között a FIAT – Nemzetközi Színházi Fesztivál (Podgorica, Montenegro) legjobb előadásnak járó díját 2014-ben.

 

 

süti beállítások módosítása