I. Erzsébet - Franciaországban a Vádli és a Szkéné közös előadása

A Passage Fesztiválon jár az I. Erzsébet.

 

Fodor MeszarosCsaba

 

2013 novemberében mutatta be a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Szkéné Színház és a FÜGE Paul Foster I. Erzsébet című darabját. Ez volt Szikszai Rémusz negyedik rendezése, ami a premier óta töretlen sikerrel, telt házzal van műsoron a Szkénében. Az előadást nem csak a közönség, de a szakma is díjazta: a színikritikusok négy kategóriában is jelölték, amelyből kettőt el is nyert. Fodor Tamást a legjobb férfi főszereplő, míg Kaszás Gergőt a legjobb mellékszereplő díjával jutalmazták. Az előadást beválogatták a Pécsi Országos Színházi Találkozó 2014-es versenyprogramjába is, ahol az előbb felsorolt díjakat szintén a társulat két színésze nyerte el.

 

Erzs 75

 

Itt látta az előadást a POSzT külföldi zsűri tagja, a metz-i Passage Fesztviál kurátora, Jean Pierre Thibaudat. Neki köszönhetően május 8 – 10. között itt látható majd magyarul, francia felirattal az előadás, amely idén egyedüliként képviselheti Magyarországot e rangos szakmai találkozón.

 

Erzs 68

 

A fesztiválon való részvétel szakmai rangot jelent, az itt bemutatott produkciók nagy eséllyel további vendégjáték-meghívásokhoz és turnélehetőséghez jutnak: a fesztivál nagy felfedezettje többek között Rimas Tuminas litván rendező és Niklaï Kolyada, ám a Passages vendége volt az elmúlt évtizedekben Pintér Béla és Társulata három előadással is, valamint Schilling Árpád és Mundruczó Kornél.

 

Erzs 10

 

2015-ben a nemzetközi fesztivál, melynek idei mottója „itt senki sem idegen”, május 7 – 16. között kerül megrendezésre, kiemelt meghívottja Kuba: színházi előadások, táncelőadások és koncertek mutatják majd be e távoli ország előadóművészetét.

 

Az előadás Magyarországon legközelebb június 1-jén a Szkéné Színházban, majd nyáron az Ördögkatlan Fesztiválon lesz látható.

 

süti beállítások módosítása