Thalheimer előadással mutatkozik be a Hamburgi Operaház új vezetése

 

 Hector Berlioz két operából álló zenedrámájával, A trójaiakkal nyitja első évadát 2015 szeptemberében a Hamburgi Operaház új vezetése.

Georges Delnon  intendáns és Kent Nagano főzeneigazgató nagy lendülettel érkeznek a hamburgi dalszínház élére. "Célunk az, hogy a világ legkülönbözőbb pontjain azt halljuk vissza: valami történik a zene és az opera világában, és ez a valami Hamburgban történik" - fogalmazott Nagano, aki a Bajor Állami Operaház főzeneigazgatói székét cserélte a hamburgira.

 

Michael Thalheimer

 

A japán származású, de már Amerikában született karmester szeptember 19-én nyitja meg a 2015/16-os évadot A trójaiakkal (Berlioz úgynevezett opera-dilógiájával, amely a Trója bevétele és A trójaiak Karthágóban című operákból áll). A operaelőadást Michael Thalheimer rendezi. A 63 éves Nagano ausztrál kolléganőjétől, Simone Youngtól veszi át a pálcát, aki tíz éven át felelt az operaház zenei vezetéséért.

 

Nagano fellép a hamarosan kezdődő Bécsi Ünnepi Heteken (Wiener Festwochen) is: június 19-én, majd további három alkalommal Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát dirigálja a Theater an der Wien színházban.

 

A Theater Basel éléről Hamburgba érkező Georges Delnon hasonlóan ambiciózus elképzelésekkel foglalja el helyét. "Kent Nagano és én meg vagyunk győződve arról, hogy az operák és a hangversenyek ma olyan társadalmi jelentőséggel bírnak, mint még soha" - hangsúlyozta hamburgi sajtótájékoztatójukon.

 

Georges Delnon 2006 óta irányítja a bázeli színházat, amelyet vezetése alatt többször is az év operaháza címmel tüntettek ki. Nemrég a magyar közönség is láthatta a rendezéseit: a Parasztbecsületet és Bajazzókat vitte színre a Magyar Állami Operaház 2014/15-ös évadának első premierjeként.

 

A Hamburgi Operaház szeptemberben kezdődő új évadában olyan további bemutatók szerepelnek, mint a Figaro házassága, a Tell Vilmos, vagy a kortárs japán zeneszerző, Hoszokava Tosio Nyugodt tenger című operája, melynek ősbemutatóját szintén Nagano vezényli.

 

süti beállítások módosítása