Egyiptomi vendégjátékon Burák Ádám Hamlet-rendezése

Burák Ádám tavaly júliusban, Londonban bemutatott háromszereplős Hamlet!-je meghívást kapott az Alexandriai Nemzetközi Színházi Fesztiválra.

 

A zsűri a benyújtott 76-ból 10 előadást választott ki a nemzetközi mezőnyből; iraki, tunéziai és bahrami produkciók mellett többek között Szerbia, Portugália, Olaszország és Franciaország is képviseli magát az egyhetes programban, a Hamlet! az Egyesült Királyság színeiben május 6-án este látható. Két napja minden jegy elkelt.

 

Natsumi Kuroda - Benny Ainsworth

 

Burák Ádám az előadásról:

 

„Előadással turnézni mindig nagyon jó, mert közösségi élmény is egyben, habár rengeteg munkával és szervezéssel jár. Mindenesetre az előadásoknak is előnyére válik a különböző nézői reakciókkal, terekkel és városokkal való találkozás. […] A Hamletet három színész játssza. A címszerepet az angol Benny Ainsworth játssza, Gertrude/Ophelia/Sírásó-ként a Japánban méltán elismert Natsumi Kuroda lép színre, Claudius/Polonius/Laertes szerepét pedig az amerikai Ben LaMontagne-Schenck alakítja. A szerepkettőzés – kiváltképp a Shakespeare-művek esetében – felbecsülhetetlen lehetőségeket ad a koncepció megvalósításához. Természetesen a III. Richárd és a Hamlet szerepkettőzési alapelvei teljes mértékben eltérnek egymástól. Míg a Richárd-ban a címszereplő Istennel való párharcában elmosódik és eltűnik minden egyéb figura, a Hamlet! inkább az összevont karaktereket egy entitásként kezeli, egy személyiség különböző létállapotaként. Gondolok például arra, hogy Ophelia azonos az árulást még el nem követett királynővel, tehát Gertrude valójában Ophelia a bűnbeesés után.” A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása