"Lélekrajz, áradó muzsikával" – Sopronban a Csárdáskirálynő

Május 16-án mutatják be a Soproni Petőfi Színházban Halasi Imre rendezésében a Csárdáskirálynőt. Kálmán Imre operettje kedvéért a színház egykori igazgatója, Mikó István is visszatér Sopronba.

csárdáskirálynő sopron

 

"Komoly lélekrajz ez a mű, a története lehetne akár egy mai családi dráma is. Mindeközben olyan áradó muzsikával van körbeágyazva, amely elöl nem lehet kitérni" - véli Halasi Imre, aki Kálmán Imre Csárdáskirálynő című nagyoperettet állítja színpadra a Soproni Petőfi Színházban. A Jászai-díjas, érdemes művész negyedszer dolgozik Sopronban, a Csárdáskirálynőt pedig pályafutása során immár hatodszor rendezheti meg.

 

halasi imre csárdás sopron
„Mindig nagy kalandot jelent számomra ez a mű. Ha az ember talál rá megfejtést, akkor rendezés közben felfedezhet benne érdekes, új felhangot, kicsengést, lírát, bájt, poézist. Ettől és a színészektől egy-egy előadás más lesz. A Csárdáskirálynő olyan zseniálisan, érzékenyen megírt mű, amelyben tökéletes összhangban találhatók meg  a szórakoztató és elgondolkodtató alkotó elemek. Molnár Ferenc tollára kívánkozik a történet. Kálmán Imre örökérvényű muzsikája, szituációs érzéke, karakterismerete pedig tényleg a legnagyobb operettek közé emelte a Csárdáskirálynőt.  Nem véletlen, hogy nem csak itthon, hanem Európán, Ázsián át egészen Amerikáig évtizedek óta mindig tud hatni a nézőkre ez a darab” - hangsúlyozta a rendező, aki klasszikus, fantáziadús és hiteles operett előadást szeretne a nézőknek adni, amelyben a humor, a fordulatok és játékosság mellett az emberi sorsokat, lélekrajzokat, drámai helyzeteket is meg tudják mutatni.

 

 

A teátrum idei évadának egyik legnagyobb szabású előadásában olyan népszerű művészek lépnek színpadra, mint Kalocsai Zsuzsa, Füredi Nikolett, Szolnoki Tibor és Mikó István, aki Miska főpincér szerepében látható. A Jászai Mari-díjas színművész azonnal igent mondott a soproni felkérésre, hiszen sok szállal kötődik a városhoz, a színházhoz, a nézőkhöz és Halasi Imréhez, akivel  jó barátok hosszú  évtizedek óta, a főiskolán egy évfolyamban végeztek.

 

„Miska egy kedves, szerethető ember, aki mindenkit ismer és mindenkiről mindent tud. Egy olyan illúzió keltő, régi világ képviselője ő, amikor fontosak voltak számunkra a pincérek is” – mondta az általa alakított karakterről Mikó István, aki hosszú ideig igazgatója is volt a Soproni Petőfi Színháznak és most is örömmel tért vissza játszani a teátrumba.

 Miko Istvan csárdás sopron

 

„Ha hívnak, jövök, hiszen én el sem távoztam innen, csak az elfoglaltságaim miatt ritkábban  tudtam erre járni. Szinte minden Kálmán Imre-operettel találkozhattam pályafutásom során. A Cigányprímásban a mai napig játszom. Tavaly Siófokon megkaptam a Kálmán Imre Emlékplakettet, ami nagy megtiszteltetés számomra. Ebben a műfajban a Csárdáskirálynő volt az első olyan darab, amiben szerepelhettem. Miskát eljátszhattam az Operettszínházban Seregi László rendezésében, majd később Halasi Imre is meghívott erre a szerepre, most pedig megint vele dolgozhatom együtt. Így harmadszor leszek Miska. A Marica grófnőben Sopronban játszhattam Kudelkát, a Zsuzsi kisasszonyt pedig itt rendeztem. Kálmán Imre így vesz körbe engem hosszú ideje, csakúgy, mint a kollégák. Kalocsai Zsuzsával már szerepeltem ebben a darabban, akkor ő Szilvia volt, ma Cecília, Szolnoki Tibor pedig Bóni grófot játszotta akkor, most Feri bácsi lesz. Mindemellett az külön boldogsággal tölt el, hogy a nagyszínpadon kívül a Fertőrákosi  Kőfejtő és Barlangszínházban is bemutatjuk az előadást, egy világszínvonalú helyen” - fogalmazott Mikó István.

 

A Csárdáskirálynő kedvéért visszatér színházba a város szülötte Sövegjártó Áron is, valamint a helyi társulat kedvelt tagjai is szerepelnek a produkcióban, amelyben zenekar, tánckar, valamint kórus teszi teljessé az operettekhez tartozó élményvilágot. A zenei vezető és karmester Oberfrank Péter. A díszlet Menczel Róbert munkája, a jelmeztervező Laczó Henriette, a koreográfus Demcsák Ottó lesz, aki a Sopron Balett tagjaival alakítja ki a mozgásvilágot.

 

Forrás: Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása