"Nem dugom homokba a fejem" - Fullajtár Andrea válaszolt

Fullajtár Andrea hűségről, elszegényedésről és közéleti szerepvállalásról is beszélt a Népszava interjújában.

 

A Népszava cikkéből:

 

Arra a felvetésre, hogy Zsámbéki Gábor osztályában végzett a Színművészetin, és már harmadévesen az ő szárnyai alatt, a Katona József Színházban játszott, ahogyan ma is, Fullajtár Andrea elmondta: hűséges, és nagyon egymásra találtak a színházzal, összepasszolnak. "Váltani akkor kell, ha az ember úgy érzi, az a hely, az a közösség, amelyben addig volt, már nem elégíti ki. Én folyamatosan játszom a független szférában is, nem vagyok hozzáláncolva a színházamhoz. És miért menjek el onnan, ahol szeretem a hely szellemét és jó együtt dolgozni a kollégáimmal?" - tette hozzá.

 

A Sufniban műsoron lévő, egy hajléktalan nőről szóló Csendet akarok című előadás kapcsán a színésznő elmesélte, hogy harmadéves főiskolásként, 1996-ban ezzel a monodrámával kezdett a Katonában. Etelkával, akiről a szerző a főszereplőt mintázta, találkozott is akkor egy aluljáróban. "Nem gondoltam, hogy a darab húsz év elteltével aktuálisabb lesz, mint valaha, több okból is. Részben, mert a tömeges elszegényedés miatt rohamosan nő a hajléktalanok száma, másrészt mert a hatalmon lévők úgy vélik, ha eltüntetik a fedél nélkülieket szem elől, azzal megszűnik a probléma" - mondta Fullajtár Andrea.

 

fullajtar

Fotó: nepszava.hu

 

A Katona tagja közéleti szerepvállalásával kapcsolatban egy történetet is megosztott. "Maradandó emlék nekem – és nemigen beszéltem még róla –, hogy én vagyok az egyetlen nő, aki elszavalta a Nemzeti dalt a Nemzeti Múzeum mellvédjén. Ez 2003. március 15-én történt. Borzalmasan izgultam, mert élő egyenesben közvetítette a tévé, tehát nem lehetett hibázni. És akkor találtam magam életemben először szembe ellentüntetőkkel. Elképesztő érzés volt ott állni egyfajta veszélyt is vállalva, ugyanakkor felemelő élmény is volt minden nehézségével, furcsaságával együtt" - mesélte Fullajtár Andrea.

 

Arra a felvetésre, hogy nem fél, hogy a közszereplés megfosztja bizonyos lehetőségektől, a színésznő elmondta, nem szokta ilyesmin törni a fejét. "Nem ülök fel Orbán Viktor mögé a tribünre tapsolni, és nem vonulok háttérbe puszta félelemből. Aki eddig velem akart dolgozni, az ezután is akarni fog, aki pedig nem, az nem emiatt mellőz. Legalábbis remélem… Szeretném hinni, hogy a szakmaiság fölülírja a politikai hovatartozást. Ugyanakkor nem dugom homokba a fejem, látom, hogy kivételes tehetségű alkotók sora dolgozik zömmel külföldön, elsősorban azért, mert nálunk a színház világában is a másként gondolkodók, a szabad véleménynyilvánítók ellehetetlenítése folyik" - mondta Fullajtár Andrea.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása