Fókuszban a színházi háttérszakmák az idei POSzT-on

Az idei POSZT kiemelt programja a színházi háttérszakmákat mutatja be.

A tavalyi színházi nevelésről szóló beszélgetések, előadások, viták után idén a színházi működés azon dolgozói kerülnek a fókuszba, akik nélkül nem lehetne előadást tartani. Az ötnapos rendezvény alatt megismerkedhetnek a világosítók, öltöztetők, kellékesek, súgók, asszisztensek izgalmas világával.

 

A Színház-és Filmművészeti Egyetem végzős rendezőasszisztens-hallgatói által szervezett programsorozat keretében interaktív programokon, gyerekjátékokon, szakmai beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők június 6. és június 10. között. Lehetsz súgó egy napra, készíthetsz jelzésdíszletet, megtudhatod, hogyan készül a színpadi hányás! Délutánonként hallgathatsz beszélgetéseket, ahol garantáltan rengeteg vicces színházi anekdota kerül majd elő.

 poszt1

 

Június 6-án a kellék és díszlet játssza a főszerepet. A Művészetek és Irodalom Házában velünk lesz Pogány Judit, az Örkény Színház színésznője is, Sík Kata kellékessel karöltve. Másnap a jelmez, smink, frizura kerül a fókuszba. Gyorsöltözés verseny, parókapróba, Daróczi Gabriella, Radnóti Színház öltöztetője és színésznője, Andruskó Marcella is mesél majd. Június 8-án előlépnek az asszisztensek, ügyelők, súgók: a Nemzeti Színházból és a Budapest Bábszínházból is érkeznek vendégek. Súghatsz Shakespeare-t, vagy a kedvenc dalszövegeidet!

 

Június 9-én kedden a Pécsi Harmadik Színházba költözünk, Hegedűs Róbert vezetésével színpadi hangról, fényről, effektekről lesz szó. Hogyan készült az égzöngés a színpadon egykor és ma? Mi világít egy reflektorban és egy robotlámpában? Mi az a gégen? A színpadtechnikai bemutató keretében minden kiderül.

 

Programunkat június 10-én zárjuk a Művészetek és Irodalom Házában egy konferenciával a háttérszakmák helyzetéről és képzéséről. Az SZFE150-nel és a békéscsabai Jókai Színházzal közösen megvalósuló program a következő kérdéseket járja körül izgalmas vendégekkel: háttérszakmák képzése; grafikusok és plakáttervezők a színházban; a színházi menedzserképzés helyzete; a marketing helye a színházban.


Szervezők: Antal-Bacsó Borbála, Doma Petra, Hodászi Ádám, Szélinger Anna, Totobé Anita, Vajdai Veronika, Valkai Andrea.

 

süti beállítások módosítása