Két éve várnak kollektív szerződésükre a szegedi színház műszaki dolgozói

Évek óta nincs a műszaki dolgozóknak kollektív szerződésük a Szegedi Nemzeti Színházban, és nincsenek biztosítva a szakszervezet működéséhez szükséges feltételek sem - számolt be a Délmagyar.

 

szeged

Fotó: delmagyar.hu

 

"Két éve próbálunk sok kérdésben, így a kollektív szerződés ügyében is dűlőre jutni, de nem sikerül. Van olyan hivatalos levelünk, amire már 5 éve nem kapunk választ Gyüdi Sándor főigazgató úrtól. 2009 óta úgy kapjuk a fizetésünket, mintha hétfőtől péntekig reggel 8-tól délután 4-ig tartana a munkaidőnk, miközben havonta három vasárnapot ingyen kell dolgoznunk. A színpadot kiszolgáló tárak dolgozói, a fodrászok és az öltöztetők vannak a legrosszabb helyzetben. A legtöbb közalkalmazottal aláírattak egy papírt, hogy a munkaidőnk osztott és egyenlőtlen. Azóta azt gondolják, bármit megtehetnek. Heteken át nincs egyetlen szabadnapunk sem. A főigazgató úr azt mondja: nincs rá forrása, hogy pótlékokat fizessen. Többen is havonta nyolcvanezer forintot kapunk, szinte éhezünk. A direktor úr a szakszervezet működését sem biztosítja, nem ad irodát, telefonvonalat, mindent a saját fizetésemből kell állnom" – mondta a Délmagyarnak a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezetének helyi képviselője, Pusztai Katalin

 

A szakszervezetis szerint előfordult, hogy megjelent a színházban a munkaügyi felügyelet, és azt kezdték el kutatni, hogy ki volt, aki kihívta őket, mert az az állásával játszik. "Ez megengedhetetlen! Jeleztem is: legközelebb névvel vállalva én fogom őket kihívni, ha szükségét látom. Nem hagyom, hogy megfélemlítsenek!" - szögezte le Pusztai Katalin.

 

Gyüdi Sándor főigazgató szerint a kollektív szerződés előkészítése folyamatosan halad előre. "A forrásaink évről évre 10-20 milliós nagyságrendben szűkülnek, számos költségünk növekszik. A közalkalmazotti bértábla hosszú évek óta befagyott, a fenntartónk nem tud a garantált minimumok feletti béreket finanszírozni. Dolgozóinkkal egyetértve magam is a munkatársaim siralmas jövedelmi helyzetét, ennek a helyzetnek a tarthatatlanságát hangsúlyoztam a lap korábbi számában" – reagált a felvetésekre Gyüdi Sándor.

 

Forrás: delmagyar.hu

 

 

süti beállítások módosítása