"Nem a balettcipő szorít" - Nehézségekkel küzd a Sopron Balett

Nehézségekkel küzd a Sopron Balett, de a művészeti vezető szerint táncosai lelkesek.                      

“Mi vagyunk az ország legszűkösebben működő színháza. A Sopron Balett tagjai a legrosszabb feltételek mellett táncolnak” - sommázta a helyzetüket  a Kisalföldnek Demcsák Ottó balettmester, aki mindezek ellenére optimista és elkötelezetten dolgozik.

 

sopron balett

A Végtelen Európa próbáján (Fotó: Torma Sándor)

 

Nagy reményekkel indult a tavaly megalakult Sopron Balett, a város büszkén fogadta, hogy színháza mellett már saját táncszínházi társulata is van. Ehhez képest megjelent a hír, hogy a Barlangszínház augusztusi ünnepi előadásán nem lépnek fel, majd kiderült, mégis.

 

A Sopron Balett művészeti vezetője ennek kapcsán elmondta, mi történt: “Sok minden az egyik oldalról, túl kevés a másikról. A serpenyő egyik oldalán közel száz önálló és színházi előadás, fejlődő, törekvő, fiatal balettosok, szakmai elismerés, taps és a nézők szeretete áll. A másik oldalon mostoha körülmények” - válaszolt Demcsák Ottó, aki arról is beszámolt, hogy napokon belül felveheti tagjai sorába a Sopron Balettet a Magyar Táncszövetség, amely a legjobb, professzionális együtteseket tömöríti, s ezzel megnyílhat a soproni táncosok előtt a belföldi vendégszereplések lehetősége.

 

Azt is elárulta, még mindig nincs próbatermük, ahogy fogalmazott: “megalázóan kevés a fizetés és lehetetlenek a körülmények”. “(Ez) a legrosszabbul finanszírozott társulat, a balettosaim pedig nyomorognak. (A társulat tagjainak fizetése nettó 106 ezer forint.) Csak a legelkötelezettebbek maradnak és azok, akiket a családjuk támogatni tud” – nyilatkozta Demcsák Ottó, aki hozzátette, ígéretük van arra, hogy a GYIK Rendezvényházban hamarosan elkészül számukra egy speciális próbaterem.

 

 

"Nem a balettcipő szorít" címmel a teljes hírt elolvashatják a Kisalföldben.

 

 

süti beállítások módosítása