Az Ikercsillagok Évére készül az Operettszínház

A Budapesti Operettszínház bejelentette a 2015/16-os évad műsortervét. Az egykori Moulin Rouge-ban tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Ikercsillagok Évében a Marie Antoinette, a Virágot Algernonnak, a Sybill, az Egy anya története, a Nők az idegösszeomlás szélén és A chicagói hercegnő című előadások bemutatója mellett hazai és külföldi vendégszereplések is várhatóak.

 Veréb Tamás és Kocsis Dénes, a színház júniusi bemutatójából, a Fame – A hírnév ára - című musicalből előadott részlettel nyitotta meg a sajtótájékoztatót, melyen később Fischl Mónika, A Csárdáskirálynő Szilvia belépőjével is fellépett.

 

évad07

 

Lőrinczy György a Budapesti Operettszínház főigazgatója köszöntő szavai után elmondta, hogy a sajtótájékoztató helyszíne nem véletlen, hiszen a Moulin Rouge egykor az Operettszínházhoz tartozott, a vezetőség pedig szerette volna megmutatni a sajtó képviselőinek, hogy milyen értékes és gyönyörű helyszín a mai napig.

 

A jövőben nem adják bérbe, a teátrum kamarajátszóhelyet tervez itt és a Budapesti Operettszínházhoz kötődve szeretnék újra megnyitni.

 

évad04

 

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető a következő évad koncepciójáról úgy véli, hogy nagyon izgalmas lesz.


"Erőteljes, színes műsortervre törekedtünk, ahol a készülő, új produkciókban olyan szereplők tűnnek fel a színpadon, akik egymás vonzásában és taszításában küzdenek a világgal. A kettősség amúgy is jellemző a színházra: operett és musical játszásra szakosodtunk és
mint zenés népszínház, a szórakoztatás mellett a gondolati kalandokat is fontosnak tartjuk. Sok területen találtunk tehát kettősséget, erről jutott eszembe az ikercsillag név" – mondta KERO, majd hozzátette, hogy a következő szezonban, novemberben jön a Virágot Algernonnak musical, melyet Somogyi Szilárd rendezésében, a Raktárszínházban mutatnak be. Jacobi Viktor könnyed operettje, a Sybill lesz a következő premier Szabó Máté vezetésével. Ezt követően érkezik Lévay Szilvester Marie Antoinette című musicalje, melyet idén Koreában tűztek műsorra de az igazi európai nagy-premier a Nagymező utcai teátrumban lesz és melyben a két Vágó lány, azaz Vágó Zsuzsi és Vágó Bernadett alakítja két női főszerepet.

 

 "Kálmán Imre A chicagói hercegnő című swing- és jazzoperettje a következő év nagy slágere lehet Béres Attila rendezésében, koreográfusnak pedig Juronics Tamás érkezik. Az operett igazi zenei csemege is lehet, hiszen a szimfonikus zenekaron kívül, egy jazz és világzenét játszó zenekar is helyet foglal majd a zenekari árokban. Befejező bemutatónk a Nők az idegösszeomlás szélén című új, Londonból érkező musical Pedro Almodóvar világhírű kultuszfilmjéből készült, melyet Réthly Attila álmod színpadra az Átrium Film-Színházban Hamvai Kornél fordításában és Varró Dániel dalszövegeivel" – jellemezte a következő évadot a művészeti vezető.

 évad03


A Miskolci Operafesztivállal együttműködésben megvalósuló az Egy anya története című darab bemutatója június 12-én lesz, majd az előadás novembertől a Zeneakadémiával közös projektként Budapesten is bemutatkozik a Solti György Kamarateremben. Az operát Zsótér Sándor rendezi, a koreográfus Ladányi Andrea.

 

 Lőrinczy György főigazgató az elmúlt évet is összegezte.

"566 előadást tartott az Operettszínház, melyekre 440 ezer néző váltott jegyet, A költségvetés 2014-ben 4,8 milliárd forint volt, amelyből a működésre fordítható fenntartói támogatás 608 millió forintot tett ki, amely a teljes költségvetés mindössze 12,5 százaléka. Nemzeti besorolást kaptunk, de a bérszintünk ezt nem követte, ennek megoldását folymatosan kérjük a fenntartónktól" – mondta, majd arról is szót ejtett, hogy nehezíti a színház zenészeinek a helyzetét a pedagógus életpályamodell bevezetése, amely jelenleg magasabb megélhetési színvonalat nyújt számukra, így csábítva őket a színházi pálya elhagyására.

 

évad02


Lőrinczy György kiemelte a belföldi koprodukciókat, együttműködéseket és vendégszerepléseket is.

Június 26-án és 27-én a fertőrákosi Barlangszínházban A Bajadér látható majd, a Szegedi Szabadtéri Játékokra idén az Abigéllel érkezik a színház. Július 24-én és 25-én ismét Fertőrákoson játszik a teátrum, ezúttal az Én és a kisöcsém vendégszerepel. Augusztus 10-én és 11-én Debrecenben a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon az Amerikai komédia lesz megtekinthető.

 

A nyári belföldi produkciók sorát pedig Baján zárják a Szentivánéji álom című worldmusicallel augusztus 21-én és 22-én, majd A Csárdáskirálynővel augusztus 28-án és 29-én.

 

A 2015-2016-os új évadban tovább bővülnek a vidéki együttműködések, hiszen Debrecenen kívül Kaposvárott, Miskolcon és Székesfehérváron is megjelennek az Operettszínház előadásai, színészei és alkotói.


A kaposvári Csíky Gergely Színházban kerül bemutatásra Lehár Ferenc Luxemburg grófja című operettje Somogyi Szilárd rendezésében. A kaposvári társulat előadásában operettszínházi vendégművészek is szerepelnek, többek között Kállay Bori is, aki Madame Fleury-t alakítja majd.


Székesfehérváron vegyes szereposztással, a színház által játszott és nagysikerű Abigél című musical kerül repertoárra.


A Miskolci Nemzeti Színház Ábrahám Pál Viktória című nagyoperettje és a Rebecca musical közül választ majd. A két előadásból egyik valósul majd meg 2016 tavaszán,. míg Debrecenben a Marica grófnő kezdi majd meg második évadát.

 

 

évad05


Kálmán Imre legendás darabja, a legismertebb operett pedig külön szót érdemelt. A Csárdáskirálynő november 17-én ünnepli 100. születésnapját, ebből az alkalomból bel- és külföldi turné szervezett a teátrum.

 

Erről a főigazgató elárulta, hogy idén nyáron többek között Münchenben és Kálmán Imre szülővárosában Siófokon is látható lesz az operett, de ősszel Ománba is elutazik a produkció. Lőrinczy György örömteli hírnek nevezte, hogy a siófoki előadás a Nagyon Balaton programsorozat része lesz.


Tavaly új díszletet, a jubileumi évben pedig Füzér Anni tervezőnek köszönhetően art deco stílusú, új jelmezeket kap az előadás, amely tehát folyamatosan úton lesz 2015-ben. Az ország szinte minden nagyvárosában találkozhat a közönség a darabbal és benne Fischl Mónikával, Lukács Anitával, Dolhai Attilával, Boncsér Gergellyel, Vadász Zsolttal, Kállay Borival, Szendy Szilvivel, Dancs Annamarival, Kerényi Miklós Mátéval, Szabó Dáviddal, Földes Tamással és Faragó Andrással a főbb szerepekben.

 

évad01

 

Természetesen az Operettszínház a következő évadban is turnézik külföldön, lesz operett-gála Japánban és dél-kelet Ázsia több városában, a Szépség és a Szörnyeteg Kölnben, Düsseldorfban és Baselben vendégszerepel. Ugyancsak operett-gálával érkeznek Kijevbe, Rigába, Krakkóba, Bakuba és Szentpétervárra. Ezzel pedig, ahogy Lőrinczy György elmondta, be is telt az év, felkéréseket a menedzsment már csak lemondani tud, annyira tele a társulat naptárja.

 

Jövő héttől a színház már árulja következő szezonjára a bérleteit.

 

Több táncos, valamint Gubik Petra, Muri Enikő, Simon Panna, Veréb Tamás, Kocsis Dénes,Szabó Dávid és Gömöri András Máté közreműködésével, a sajtótájékoztatót a Fame című musicalhez kapcsolódó flashmob zárta a Nagymező utcában.

 

Forrás: Színház.hu, Budapesti Operettszínház

 

 

süti beállítások módosítása