"Szükségünk van a leleplezésre" - Pintér Béla válaszolt

Pintér Béla és Darvas Benedek több mint tíz éve született Parasztoperáját jelenleg öt helyen játsszák határon innen és túl. Az öt előadás mindegyikét bemutatta az Átrium Film-Színház az elmúlt napokban, ennek kapcsán kérdezte Pintér Bélát a Magyar Hírlap.

 

A Magyar Hírlap cikkéből:


"Pintér nagymamától hallottam a történetet, amely szerint a szülők nem ismerték fel a külföldi emigrációból húsz év után hazaérkezett fiukat. Ez mendemonda volt akkoriban, és valamiért megmaradt bennem, a sajátomnak éreztem. Később, amikor eszembe jutott a Parasztopera ötlete, az operaáriák és az erdélyi népdalok ötvözése, és a történeten gondolkodtam, elég hamar beugrott ez a saját sztorinak hitt vándormotívum, amely egyébként feltűnik Camus A félreértés című drámájában és Stephen Leacock történetében, a Karolina karácsonyában is. De amikor Lengyelországban játszottuk, a lengyelek is sajátjuknak érezték" - mesélte Pintér Béla.

 

Pinter Bela

Fotó: Csudai Sándor, magyarhirlap.hu

 

Sajnos a Parasztopera Fesztivál előadásai közül csak a miskolcit tudta megnézni, mivel a Trafóban játszották a Gyévuskát. A temesvárit már korábban látta, Mohácsi János kaposvári és pécsi rendezéseit is ismeri. "Amiket eddig láttam, mind nagyon tetszett, csupán egy-két színészi megoldással nem értettem egyet" - tette hozzá.

 

Pintér Béla azt is elárulta, egyszer felpattant a miskolci előadás közepén. "Igen, amikor a református lelkészt Batmannek nevezi az egyik szereplő. Direkt kértem ugyanis, hogy ezt a poént hagyják ki belőle, mert erőltetettnek, ízléstelennek tartom. Ráadásul a színész nem várta ki a nevetést, és teljesen hallhatatlan volt a következő mondat: 'Nem figyeltél az előbb?', amely az egyik legjobb poén, bonyolultabb, magasabb szintű humor, mint a Batman. Azt hittem, gutaütést kapok, de ezt leszámítva a rendezői szabadságot tiszteletben tartom. Nem lehet  egy ócska poénnal agyonvágni egy jó jelenetet. Nagy megtiszteltetés, hogy párhuzamosan öt helyen játsszák a darabomat" - jegyezte meg a szerző.

 

"Biztos, hogy genetikus is, hogy az embernek hajlama van a humorra és arra, hogy az élet tragikus történéseit nevetéssé transzponálja. Apukám nagyon jó humorú ember volt, tőle biztosan sok mindent eltanulhattam. Szükségünk van a leleplezésre, vagyis amikor lehullik rólunk az álarc. A jóravalóbb emberekben van szándék arra, hogy megismerjék önmaguk valódi arcát. Ősi vágy szerintem, hogy derüljön ki a valóság, az életben is azok a katartikus pillanatok, amikor fény derül az igazságra. Az élet minden terén így van ez, akár politikáról, magánéletről, sportról vagy bármiről van szó. Amikor egy konfliktus a fokozhatatlanságig gerjed és megtörténik a katarzis, a megtisztulás, még ha közben pokoli dolgok derülnek is ki, hatalmas megkönnyebbülést él át az ember, hiszen tiszta lappal indulhat" - fogalmazott Pintér Béla.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása