Szerettem őt – Györgyi Anna és Szilágyi Tibor a Rózsavölgyiben

Május 13-án látható a Rózsavölgyi Szalon műsorán Anna Gavalda: Szerettem őt című darabja Györgyi Anna és Szilágyi Tibor főszereplésével.

 

A Rózsavölgyi Szalon ajánlója:

 

„Mindig is voltak férfiak, akik csalják a feleségüket. Mennyire banális az egész történet. Hogy ez mindig így van. Hogy az vezeti őket, ami a gatyájukban van. Végül is csak szemet kell hunyni és magától elmúlik az egész. Tudomásul kell venni és kész. Kész, megvan. Túl vagyunk rajta... igaz? Ezt gondolja. Mindnyájan ezt gondoljuk"- mondja dühösen, kétségbeesetten, vádlón a történet hősnője. Ilyen egyszerű lenne? Ez lenne a megfejtése magánéletünk oly gyakori válságainak?


A Rózsavölgyi Szalon Szerettem őt című előadása egy elhagyott meny és egy – a feleségét megcsaló, de soha el nem hagyó - após felkavaró története, amely briliáns és életszerű dialógusok, viták, kitárulkozások, emlékek, párhuzamos történetek füzére.

Az előadást Anna Gavalda regénye alapján Szántó Erika alkalmazta színpadra és rendezte, a regényt Tóth Krisztina fordította. A két főszerepben Györgyi Anna és Szilágyi Tibor látható.

 

VER 1331

 

Szántó Erika rendező az előadásról:

 

"Rendezőként mindig vonzottak azok a történetek, amelyek a hétköznapi embertől az egyetemi tanárig bárkinek befogadhatók. Vannak művek, amelyeknek nagyon sok szintje van: Anna Gavalda Szerettem őt című története ilyen darab. A regény véletlenül került a kezembe, és az első ötven oldal elolvasása után már éreztem, hogy színpadra alkalmas. Így, miután a dramaturgiai múltam alapján nagyon sok feldolgozást készítettem, eldöntöttem, hogy megvalósítom a tervemet. (...) Nagyon sok embert 'üt szíven', ugyanis a legtöbb felnőtt ember élete során vagy megcsalatott, vagy megcsalt, vagy elhagyták, vagy ő hagyott el mást. Ezért aztán rettenetesen erős érzelmi azonosulást jelent a nézőnek. Az alapfelállás igen egyszerű: egy harmincvalahány éves kétgyerekes nőt otthagy a férje, egyszerűen azért, mert beleszeret valaki másba. Ekkor az elhagyott nő apósa leviszi az asszonyt a két gyerekkel egy házba, és egy éjszakán keresztül beszélgetnek. Természetesen a hősnő tele van haraggal és kétségbeeséssel, de egyszer csak rájön, hogy azon az oldalon is lehet érzelmi igazság és érték, amivel ő szemben áll. A történetben megelevenedik az após húsz évvel ezelőtti szerelmi története. Úgy találtam, hogy attól lesz hangsúlyos az azonosulás a másik szereplővel, hogy ugyanaz a színésznő, Györgyi Anna játssza az elhagyott nőt és az após egykori szeretőjét. Az igazságnak nagyon sok oldala van, de nagyon ritkán történik meg velünk, hogy egy felállásból valaki másnak az érzelmi helyzetébe belehelyezkedjünk. Pláne, ha látszólag szemben álló, vagy rivalizáló szerepben vagyunk. (...) Úgy gondolom, hogy napjaink egyik legnagyobb problémája az empátia hiánya. Szerintem Anna Gavalda nagyon sokat tud az érzelmek útjáról. Természetesen, ha kiválasztok egy színpadra alkalmas művet, akkor nem gondolom végig feltétlenül olyan tudatosan, mint ahogyan ezt most megfogalmaztam. Az én pályámon az embert az ösztönei néha megcsalhatják, de én egyből azt éreztem, hogy ezt színpadra kell vinni." (A teljes interjú itt olvasható.)

 

VER 1486

 

 

Szilágyi Tibor könyvbemutatója a júniusi előadás előtt:


"Nem tartja magát írónak, de rendszeresen jegyzeteli tollal egy nagy kockásfüzetbe, amit gondol. Csak úgy magának. Aztán időnként könyvvé formálja jegyzeteit. Most is ezt tette: emlékeiből és töprengéseiből naplót írt a pályán töltött fél évszázadból. Miközben összefűzte szakmai és privát jegyzetlapjait, végig arra gondolt: könyve talán tanulságul is szolgálhat fiatal kollégáinak. Például abban: ő sosem volt divatban, őt a szerepeknek és a feladatoknak kellett megtartaniuk a pályán. Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színművész beenged minket életének és pályájának kulisszái mögé. Írás közben újraéli a szerepeit, színházi, filmes és magán jeleneteit kollégákkal, színészekkel, rendezőkkel, írókkal, direktorokkal és persze civilekkel. Történeteiben ismét megtelnek a régi színházi öltözők, klubok, színpadok, forgatások helyszínei komoly és pikáns párbeszédekkel. Olykor monológokkal. Mindegyik valós történet – Szilágyi Tibor fanyar humorában elmesélve. S kicsit szemérmetlenül. Ugyanis mindent megmutat magából" - áll a Rózsavölgyi Szalon ajánlójában.

 

Szilágyi Tibor Katonai szakképzettsége: színész című könyve a 2015-ös Ünnepi Könyvhétre jelenik meg.

 

 

VER 1216

 

 

Anna Gavalda:

Szerettem őt

 

Szereplők:

Györgyi Anna és Szilágyi Tibor


Színpadra alkalmazta és rendezte:
Szántó Erika


Zenei szekesztő: Jelasity Péter
A regényt fordította: Tóth Krisztina

 

Előadások:

május 13. szerda 19.30
június 16. kedd 19.30

Rózsavölgyi Szalon

 

süti beállítások módosítása