A kabaré hónapja a Bethlen Téri Színházban

Május a kabaré hónapja a Bethlen Téri Színházban; három különböző produkcióval készülnek négy estén át.

 

A Bethlen Téri Színház ajánlója:

 

Nagy hagyománya van a nevettetésnek a Bethlen téren, ahol 1929 decemberében kabaréként nyitotta meg kapuit a teátrum Kellér Dezső főrendező darabjaival, akkor még Bethlen Téri Színpad néven. Fellépett a kor nevettetésben is jártas művészeinek színe-java: Csortos Gyula, Sulyok Mária, Fedák Sára, Kiss Manyi, Gózon Gyula, Feleki Kamill, Kazal László és Bánhidy László is.

 

Májusban, a hagyományokhoz visszanyúlva a színvonalas kabarék három különböző műfaja látható a Bethlenben; két bemutatóval, s egy darabtemetéssel, mindössze négy estén át.

 

 

A sort a Stanna és Panna felnőtteknek szóló bábkabaréja nyitja 13-án (további előadás május 22-én), majd Aradi Tibor és Varga Ferenc József talk show-ja folytatja a sort 15-én olyan különleges vendéggel, mint Kuncze Gábor. A hónap végén pedig a Stand Up Brigád nagy sikerű Egy bolond négyet csinál című ponyvakabaréjának darabtemetésére kerül sor május 21-én este 19.30-kor.


Vigyázat, az előadások egyikét sem szabad komolyan venni!

 

 

Stanna es Panna2 foto Dusa Gabor

Stanna és Panna (fotó: Hrotkó Bálint)

 

 

Röviden az előadásokról:

 

Marica Produkció: Stanna és Panna
bábkabaré felnőtteknek

Bemutató (A jegy mellé vendégünk egy pohár borra!)

május 13. 19.30 és május 22. 19.30.

 

Az éjszakai orfeum, a burleszkfilm, a bábszínház, a pantomim és mozgásszínház elemeit ötvöző előadás egy elfeledett színházi műfajt igyekszik életre kelteni: a bábkabarét. Az alkotók - Tárnok Marica és Sz. Nagy Mari - alkati adottságaiból is fakad, hogy a némafilmek korabeli két csillagát, Stant és Pant választották összekötőnek a zenés etűdök és a tárgyas animációk között.  

 

A májusi színházi bemutatót néhány – nem egész estés – kísérleti esemény előzte meg, amikor kocsmai és kávéházi közegben is kipróbálták a játékot. Az előadás népszerű slágereket, ismert zenei motívumokat dolgoz fel szokatlan eszközökkel.  Egy utazóbőrönd kibelezésével indul a bábkabaré, ahol az olló balerinává, az ernyőbot búvárrá, az esernyő nagymamává vagy hattyúvá válik. Játsszák: Tárnok Marica és Sz. Nagy Mari.

 

aradi-varga

 

Aradi Tibor és Varga Ferenc József: Passziviti – avagy akarsz róla beszélni?
kabaré talkshow est

Bemutató

május 15. 19.00.

 

Két humorista, Aradi Tibor és Varga Ferenc József 25 éves pályafutásának jubileumát ünnepli meg egy vadonatúj produkcióval, melyben a kabaré mellett egy meglepetéssel is készülnek. A sorozat epizódjaiban egy-egy vendég is teret kap, akit vidám talkshow keretében faggatnak múltjáról, jelenéről. Megvitatják az aktuális híreket is, közben persze gondosan ügyelve arra, hogy a közönség egy percig se maradjon poén nélkül. A műsorban politikusok, színészek, sportolók, énekesek bizonyítják be estéről-estére, hogy akár humoristaként is megállhatnák helyüket, hiszen a beszélgetés végén önálló produkciójukat is bemutatják, sőt, egy közös kabaréjelentben is megcsillogtatják tehetségüket Aradi Tibor és Varga Ferenc József partnereként. Az első est vendége Kuncze Gábor.

 

Egy bolond negyet csinal foto Dusa Gabor

Fotó. Dusa Gábor

 

Stand Up Brigád: Egy bolond négyet csinál
ponyvakabaré – Rejtő Jenő nyomán

Utolsó előadás

május 21. 19.30.

 

Rejtő Jenő hazánk egyik legolvasottabb, legnépszerűbb írója, aki a közismert légiós és western regényei mellett számos színdarabot, librettót és kabartréfát is jegyzett – ezért is érthetetlen, napjainkban miért láthatunk olyan kevés Rejtő Jenő kabaré-jelenetet a színházakban. A kabaré Rejtő Jenő Központi ügyelet című jelenetére épül, Beleznay Endre, Ürmös Zsolt és Szép Bence mindehhez hozzátesz némi modern sketch comedyt, egy csipetnyi stand upot, Éles István pedig zenés paródiával járul hozzá a sikerrecepthez.

 

Figyelem, a műsor súlyosan károsíthatja rekeszizmát és kezdő kabarénézőknél nevetőizom görcsöket okozhat. Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg vicces szomszédját. A humoristák a poénváltoztatás jogát fenntartják.

 

Konferál és főbb szerepekben: Beleznay Endre. Közreműködnek: Éles István, Szép Bence, Ürmös Zsolt. Írták: Éles István, Rejtő Jenő, Szép Bence, Ürmös Zsolt, Varga Ferenc József. Zene: Polgár Péter. Szerkesztette: Ürmös Zsolt.

 

Forrás: Bethlen Téri Színház

 

 

süti beállítások módosítása