Két bemutatóval is vár az Operaház Faust225 Fesztiválja

Öt fausti tematikájú opera – köztük két premier – és egy hangverseny szerepel a Magyar Állami Operaház évadának kiemelt eseménysorozata, a Májusünnep – Faust225 Fesztivál műsorán - jelentette be Ókovács Szilveszter főigazgató a dalszínház rendhagyó, a Keleti pályaudvaron megtartott sajtótájékoztatóján.

 

Májusünnep – Faust225 Fesztivál

 

Ókovács Szilveszter elmondta, hogy a több mint kéthetes sorozat Gounod Faustjának premierjével veszi kezdetét vasárnap. Az operát a lengyel Michal Znaniecki viszi színre Dario Schmunck, Bretz Gábor és Rost Andrea főszereplésével, Maurizio Benini vezényletével.


A fesztivál másik premierje Ferruccio Benvenuto Busoni Doktor Faust című operája lesz. A magyarországi bemutatóként elhangzó művet Szabó Máté rendezi, dirigense Vajda Gergely lesz, a főbb szerepekben Szegedi Csaba és László Boldizsár lép színpadra.

 

Faust225

 

A közönség a repertoárdarabok közül Kovalik Balázs Mefistofele-rendezését, a Zsótér Sándor által rendezett A bűvös vadászt, valamint A kéjenc útját láthatja Anger Ferenc színrevitelében.


A fesztivált a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának június 1-jei hangversenye zárja, amelyen Schumann Jelenetek Goethe Faustjából című oratorikus műve csendül fel Michael Schonwandt vezényletével és olyan szólistákkal, mint Jochen Kupfer, Letizia Sherrer és Kovács István. A koncerten közreműködik a Nemzeti Énekkar és a Magyar Állami Operaház Gyermekkara.


Ókovács Szilveszter elmondta: akárcsak a tavalyi Strauss-fesztivál esetében, az idei Faust-fesztivállal is mintegy összefoglalják az egész évadot, annak sűrített kivonatát adva az évad vezérmotívumára – idén a fausti tematikára – fókuszálva. Mint megjegyezte, idén a fesztivál egyfajta "függelékének" tekinthető a világhírű perui tenor, Juan Diego Flórez június 2-i áriaestje, amelyen Gounod Faustjából is énekel.

 

okovacs

Fotó: Rákossy Péter

 

OperaKaland


A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a diákoknak operaélményt biztosító országos program, az OperaKaland jelenleg futó tavaszi etapjával együtt a résztvevő gyerekek száma már meghaladja a 100 ezret. Az OperaKaland ötödik szériájának zárásaképpen az Erkel Színházban május 5. és 16. között 14 alkalommal játsszák Mozart Szöktetés a szerájból című operáját, amelyet 24 ezer diák tekinthet meg a sorozatban.


Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár megköszönte a felkészítő pedagógusok munkáját, és hangsúlyozta, hogy az államtitkárság minden támogatást megad a program folytatásához.


Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár azt emelte ki, hogy az OperaKaland tavaly KultúrKalanddá bővült, hiszen a gyerekek az operalátogatás mellett múzeumokba, könyvtárakba, levéltárakba is eljutnak. Úgy vélte, ez jó példája annak, amit az államtitkárság kulturális alapellátás alatt ért, ezért örömmel támogatják a kezdeményezés folytatását.

 

mav opera 2

Fotó. Máthé Zoltán, MTI

 

Együttműködésben az Operaház és a MÁV


A Keleti pályaudvaron megrendezett sajtótájékoztatón a felszólalók kiemelték a programban biztosított kedvezményes jegyárak fontosságát. Az állam az Operaház költségvetésén keresztül sorozatonként mintegy 60-70 millió forinttal, a BKK-BKV kedvezményes napijegyekkel, a MÁV-Start és a GYSEV pedig 90 százalékos menetdíjkedvezménnyel segíti az OperaKaland programot.


Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a vasúttársaság elkötelezett a kultúra támogatása iránt. Mint mondta, az OperaKaland támogatásával nem titkolt céljuk a vasúti közlekedés népszerűsítése is, hiszen a programban a diákok nemcsak opera-, de utazási élménnyel is gazdagodnak.


Ókovács Szilveszter hangsúlyozta: az OperaKalandban a legmagasabb színvonalú előadásokat nyújtják a gyerekeknek a ház legkiválóbb énekeseivel. Mint mondta, igyekeznek a program költségét ezer forint alatt tartani a gyerekek számára. Jelezte azt is, hogy a következő évadokban a tervek szerint a West Side Story, A varázsfuvola, a Bánk bán és a Bohémélet kerül az OperaKaland műsorára.


Bejelentették azt is, hogy szorosabbra fonják a MÁV és az Operaház együttműködését. Mostantól egy, az Operaházzal közösen felmatricázott Taurus mozdony népszerűsíti a dalszínház programjait. Az egyik oldalán az opera, a másikon a balett műfaját népszerűsítő mozdony a magyar vasútvonalak mellett Ausztriában is közlekedik majd – jegyezte meg Dávid Ilona.

 

Forrás: MTI

 

 

 

süti beállítások módosítása