Csonka délibáb - Bánsági és Dörner is szerepel az új játékfilmben

Május 13-án mutatják be a Csonka délibáb című játékfilmet Pápán a Petőfi Filmszínházban.


Az alkotás az ötvenes évek kitelepítéseiről, a hortobágyi munkatáborokba hurcolt családokról szól. A főbb szerepekben Bánsági Ildikó, Schubert Éva, Dörner György, Mezei Zoltán és Marjai Virág látható. A rendező Bozsogi János. Pataki András, a film producere, a Soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta: 2014 nyarán alföldi helyszíneken forgatták le a film jelentős részét, de néhány jelenet elkészítése januárra maradt. Az utómunkálatokat 2015 elején végezték.


A Csonka délibáb című film Lukács József színművész azonos című dokumentumregényének motívumai alapján készült, de nem követi le a művet. Az alkotás forgatókönyvét Ozsda Erika és Németh Ervin írták.

 

bv6D csonka delibab 0195

Fotó: Varga Benedek


Pataki András hangsúlyozta: erről a mai napig kényes és kibeszéletlen történelmi kataklizmáról eddig kevés film készült. Az 1950-1953 között végrehajtott hortobágyi kitelepítések elszenvedői közül még sokan élnek, több mint tízezer embernek kellett elhagynia otthonát, elhurcolták őket, a hatalom elvette földjeiket, megalázó körülmények közé kényszerítette őket a munkatáborokban. Télen-nyáron juhhodályokban laktak, embertelen körülmények között, csak sínylődve tudták túlélni a napokat. Ott, abban az időszakban sok család élete változott meg, tört ketté, s a későbbiekben is bélyeget kaptak.


A Csonka délibáb egy 13 éves gyermek szemével, az őt ért hatásokon keresztül mutatja be ezt a vészkorszakot, a kitelepítések lelki és érzelmi fájdalmait, a kiszolgáltatottak szenvedéseit a táborok létrehozásától a felszámolásukig. A fiút Heim Vilmos, a soproni Széchenyi István Gimnázium tanulója alakítja. Az apát Mezei Zoltán játssza, az anya szerepében Marjai Virág látható. A tábor rendőrparancsnokát Dörner György formálja meg. Játszik a filmben Fodor Zsóka, Pelsőczy László és a soproni színház társulatának szinte egésze.

 

Képekben a forgatásról:

fotók Varga Benedek

 

bv6D csonka delibab 0005

 

bv6D csonka delibab 0011

 

bv6D csonka delibab 0027

 

bv6D csonka delibab 0029

 

bv6D csonka delibab 0031

 

bv6D csonka delibab 0049

 

bv6D csonka delibab 0068

 

bv6D csonka delibab 0095

 

bv6D csonka delibab 0153

 

bv6D csonka delibab 0188

 

bv6D csonka delibab 0192

 

A pápai bemutató után júniusban Sopronban, majd ősszel a Duna Televízióban is látható lesz a film.


Az alkotás összköltségvetése több, mint 120 millió forint. A Pápa Városi Televízió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának pályázatán nyert 80 millió forintos támogatást és a Forrás Film Produkcióval közösen készítette el negyedik közös filmjüket.

 

Forrás: Soproni Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása