Félúton a Fórum felé - Zenés komédia a Tháliában

Június 12-én mutatják be Stephen Sondheim Félúton a Fórum felé című zenés komédiáját a budapesti Thália Színházban Réthly Attila rendezésében.

feluton

 

A musical-komédiában Vida Péter, Szombathy Gyula, Molnár Piroska, Szabó Győző és Pindroch Csaba mellett Bánovits Vivianne, Tamási Zoltán, Köleséri Sándor, valamint Mózes András, Domokos Zsolt, Böröndi Bence és Hajmási Dávid játszanak - közölte a színház az MTI-vel. 

 

A művet Hamvai Kornél fordította, a jelmezeket Velich Rita, a díszletet Cziegler Balázs tervezte. 

 

Stephen Sondheim első zenés darabja Plautus három vígjátékának különös parafrázisa. A történet főhőse Servulus, a furfangos rabszolga, aki akkor nyerheti vissza a szabadságát, ha megszerzi gazdájának egy szűz szerelmét. Servulus hőn áhított szabadságához azonban rögös út vezet, minden és mindenki útját állja, ettől válik a darab fordulatossá és mulatságossá. 

 

 

A közlemény szerint a darab nem csupán szívet melengető komédia, a rekeszizmokat kíméletlenül megdolgozó bohózat, hanem izgalmas zenei világának köszönhetően - a debütálás idejében - az év musicaljének választott fergeteges, látványos Broadway-darab is egyben.

 

A mű első változata 1958-ra készült el, de a többször átdolgozott verzióját végül 1962-ben mutatták be New Yorkban, az Alvin Színházban. Később átkerült a Majestic, majd a Mark Hellinger Színházba is, a három helyen összesen 964 előadást ért meg. A produkció 1963-ban több Tony-díjat is kapott: legjobb musical, legjobb férfi főszereplő, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb szövegkönyv, legjobb rendezés kategóriákban. Ebben az évben kezdték játszani a londoni West Enden, ahol 762 alkalommal adták alő. A műből 1966-ban film készült, majd 1972-ben és 1996-ban felújították és ismét műsorra tűzték New Yorkban.

 

Azóta gyakran játsszák, elsősorban operaházakban: 2011-ben például ez volt az első Sondheim-mű, amelyet a bécsi Volksoper műsorra tűzött.

 

süti beállítások módosítása