100. alkalommal látható a Rumini a Magyar Színházban

100. előadásához érkezik Berg Judit színdarabja a Pesti Magyar Színházban.

Rumini jelenet

Fotó: Dóka Attila

 

A Pesti Magyar Színház ajánlója:

 

2011 decemberében állították színre a darabot, azóta nagyjából 60 000 gyermeket és felnőttet szórakoztattak a Szélkirálynő nevű vitorlás sűrűn bajba kerülő hajósinasának kalandjai. A jubileumi előadásra 2015. május 17-én 15:00 órakor kerül sor.

 

Berg Juditot, a darab szerzőjét alkotói pályája második évétől végigkísérte Rumini. "Bár nem ez volt az első könyvem, de ez az első regényem, és az első, amivel díjat nyertem. Ha más munkámat esetleg nem ismerik, erről a kalandregény-sorozatról mindenki tud. Eddig összesen 7 kötet született meg, 4 klasszikus történet, 1 színdarab, 1 levél- és 1 naplóregény. Éppen most írom az utolsót, mert úgy érzem, semmi nem tarthat örökké, és Rumini már egészen nagyfiú lett, akinek el lehet engedni a kezét" - számolt be a szerző.

 

Berg Judit

Berg Judit (fotó: Gergely Bea)

 

Horváth Illés, a darab címszereplője számára egy bizonyos tekintetben ugyancsak Rumini az első: "Ezen az előadáson kívül csak felnőtteknek játszom, így a Rumini az első, és ezidáig az egyetlen gyerekdarab, amelyben szerepelek. Mivel nekem magamnak nincs még gyermekem, és a családomban sincs jelenleg kisiskolás, így a 6-7 éves korosztállyal ez az egyetlen kapcsolatom; ez életemben a gyerekelőadás, csupa nagybetűvel. Nem csendben figyelő, elmélyülten hallgató közönség, lelkesen követik a történetet és élénken reagálnak mindenre. Ez felemelő és inspiráló, nagyon jó érzés Ruminit játszani" - mondta a színész.

 

"Eleinte meglehetősen hektikusnak tűnt: megéltünk fantasztikus előadásokat, máskor pedig egy-egy apró hibától epilepsziás rohamot kaptam" - árulta el Berg Judit. - "Mára minden stabil, a szereplők az összes előadáson ugyanazt a magas színvonalat hozzák. Méhes Lászlóval, a darab rendezőjével a mai napig tartom a kapcsolatot, csakúgy mint azokkal a színiakadémistákkal, akik a színészek mellett elsőként játszották a darabban a bandatagokat, ferriteket, pillangókat és matrózokat. Színházi emberek azt jósolták, körülbelül 50-60 előadásra számíthatunk, de én a szívem mélyén úgy éreztem, meglesz a 200 is - nos, a 100. mindenesetre elérkezett. Izgalmas volt megélni, hogy míg a regényben leírtak teljes egészében az én egyedüli szándékomat és gondolataimat tükrözik, addig a színdarabban a rendező változtatást kér, a színészek rögtönöznek, és néha az egész jelenet másmilyen lesz, mint ahogy én azt elképzeltem. Van például az előadásban egy reklámszlogen-szerű megszólalása Molyrának, amelyet Kubik Anna kért az egyik próbán, és én másnapra megírtam. Így került a darabba, az ötlet nem is az enyém. A regényíró munkáját az alkotói magány jellemzi, míg a színműíró a próbafolyamattal együtt alakítja ki a végleges szövegkönyvet, így tulajdonképpen elmondható, hogy a Rumini színrevitele közben tanultam meg a csapatmunkát, ebben is ez volt életemben az első" - vallja Berg Judit.

 

Rumini Horvath Illes

Horváth Illés (fotó: Dóka Attila)

 

"100. előadást játszani, különösen címszereplőként, nagy dolog, ráadásul mindezt négy év alatt teljesítettük, és gyakorlatilag végig telt házak előtt. Mára nem csak a kultikus regénynek, de magának az előadásnak is van rajongótábora, akik vissza-visszatérnek és újra megnézik a darabot. Voltunk az előadással iskolákban, játszottuk szabadtéren, rádiójátékot is forgattunk, egyszóval folyamatosan jelen van az életemben Rumini. Most elértük a 100-at, és kívánom az előadásnak, hogy a 200. alkalmat is megünnepelhessük majd" -  mondta Horváth Illés.

 

2015. május 17-én 15:00 órakor Rumini és társai századszor is nagy bajba keverednek, hiszen a Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni. A jubileumi előadásra dedikálással és meglepetéssel készülünk a nézőknek, de természetesen az ünneplés előadás után a színpadon sem maradhat el.

 

Forrás: Pesti Magyar Színház

 

süti beállítások módosítása