Musicallel és ősbemutatókkal is készül az egri színház

Andrew Lloyd Webber musicaljével, a József és a színes, szélesvásznú álomkabáttal indítja a 2015/16-os évadot az egri Gárdonyi Géza Színház, emellett három ősbemutatóval is készül a társulat - mondta Blaskó Balázs színházigazgató szerdán Egerben, a jövő évadot ismertető sajtótájékoztatóján.

 
A direktor felidézte: az elmúlt időszaknak voltak "fény- és árnyékoldalai", a színház helyzete akkor stabilizálódott, amikor 2012 januárjában Eger önkormányzata átvette a fenntartói feladatokat a megyétől. Az ezt követően kialakult stabil háttérre támaszkodva pedig sorra jöttek a komoly és szép eredmények.
 
Közlése szerint 2011-ben alig hatezer bérletes nézővel vette át a színházat. Ez a szám azóta évről-évre nőtt, a tavalyi 12 700 után a mostani évadban már meghaladta a 13 500-at. Ezzel párhuzamosan az előadásszám a kezdeti 180-ról indulva tavaly már elérte a 280-at, az idei évadban pedig 350 fölé emelkedett. Ez a színház, a város és a közönség közös sikere - hangsúlyozta.
 
eger gardonyi
Fotó: Aradi Varga Imre
 
A számokban is megmutatkozó siker a műfajok sokszínűségét és minőségi produkciókat kínáló színházmodellre vezethető vissza. Hozzájárult ehhez a sikerhez a 2011-ben újjáalakult, Topolánszky Tamás koreográfus vezette tánctagozat, az egri szimfonikusokra épülő élőzene gyakoribb használata és hozzájárultak a színházhoz csábított rendezők is - hangsúlyozta. "Erre a modellre alapozzuk a következő évadot is" - tette hozzá a direktor.
 
Elmondta: a következő évad "alaphangját" Tim Rice-Andrew Lloyd Webber musicaljével, a József és a színes, szélesvásznú álomkabáttal kívánja megadni a színház. A Nagy Viktor rendezésében október 9-én színpadra kerülő darab szinte az egész társulatot "mozgásba hozza".
 
A nagyszínpadon lesz látható még Eugene O'Neill Utazás az éjszakába című drámája, Brandon Thomas-Aldobolyi Nagy György-Szenes Iván Charley nénje című zenés vígjátéka, valamint a Verdi Traviatájából készült táncjáték.
 
Három ősbemutatót is tervez a társulat: A kis herceg című regényt zenés, "korhatár nélküli mesejátékként" állítják színpadra. Ugyancsak ősbemutató lesz az egri kötődésű író, Gál Elemér regényes története, a Héthavas gyermekei és Szőke Andrea Mese a fiókból című mesejátéka.
 
A stúdiószínpadon mutatják be Karl Wittlinger Ismeri a Tejutat? című optimista drámáját, Páskándi Géza Vendégség című történelmi drámáját, valamint az Egyenes labirintus című táncjátékot.
 
Szőke Andrea darabja mellett szintén a gyerekek számára viszik színpadra Andersen A hókirálynő című művéből készült zenés mesejátékot.
 
Habis László, Eger polgármestere arról beszélt, hogy a város vezetése és az egriek is magukénak érzik a színházat, a társulatot. Szavai szerint a színház izgalmas, figyelemre méltó repertoárral jelentkezik a következő évadban is. "A színház ismertsége, elismertsége országos viszonylatban is figyelemre méltó" - tette hozzá.
 
 Az MTI kérdésére válaszolva elhangzott, hogy az elmúlt évadban mintegy 530 millió forintból gazdálkodott a színház.
 
Forrás: MTI
 

süti beállítások módosítása