A mozdulatművészet 103 évéről nyílik kiállítás

A pénteken nyíló kamaratárlaton a MOHA - Mozdulatművészeti Gyűjtemény és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat archívumából láthat válogatást a közönség augusztus 9-ig.

A mozdulatművészet 103 éves történetét bemutató fotókiállítást rendez az Orkesztika Alapítvány a modern magyar táncművészet egyik alapítója, Dienes Valéria szülővárosában, Szekszárdon, a vármegyeháza kiállítótermében.


A kiállítás mintegy száz archív fotón és több mint ezer vetített képen ad szubjektív áttekintést az orkesztika történetéből - mondta Fenyves Márk, az alapítvány programigazgatója az MTI-nek. A felvételeken a modern táncművészet olyan jelentős, de napjainkban kevéssé ismert alakjai szerepelnek, mint Mirkovszky Mária, Révész Ilona, a későbbi néptáncos Molnár István és ifjabb Markos György, néhány fotón Dienes Valéria is látható. Azokat a képeket is kiállítják, amelyek az 1930-as évek nagyszabású, ezer szereplős tánc-misztériumjátékairól készültek.

 

mozdulat dienes

Markos György és Dienes Valéria az 1910-es évek végén (Orkesztika Alapítvány – Mozdulatművészeti Gyűjtemény)

 

A képek szerzői, mintegy 40 fotográfus között Máté Olga, Rónai Dénes, Funk Pál (művésznevén Angelo) életművében játszott jelentős szerepet az orkesztika. Láthatóak lesznek Pécsi József Mirkovszky Máriáról készült klasszicizáló aktjai és Csörgeő Tibornak az 1930-as években a mozdulatművészeti iskola növendékeiről készült díjnyertes fotói is.


Az archívumválogatást változó tartalommal 2012-től mások mellett az Iparművészeti Múzeumban, a Párizsi Magyar Intézetben és a Nemzeti Táncszínházban mutatták be.


A mozdulatművészet, amely Dienes Valéria író, filozófus, a táncpedagógia egyik úttörője nevéhez fűződik, a táncművészet intellektuális irányzata, a tánctudomány és a pedagógiai reform megjelenése a tánc világában. Intézményrendszere - a balett mellett - az 1910-es évekre alakult ki, az 1920-as évek végén az állam által elismert iskola lett.


Ma a táncszínpadokon a Magyar Mozdulatművészeti Társulat jeleníti meg a műfajt, oktatását az Orkesztika Alapítvány és a MOHA - Mozdulatművészek Háza végzi.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása