Fiatal Alkotók Színházi Fesztiválja a Csontváry Színházban

Fiatal színházi alkotóknak ad otthont május 26-31. között  a Csontváry Művészeti Udvarház a Bartók Béla úton. 

A fellépők között szerepel a KoMod Színház, a Picaro, a Trainingspot, és a GlobART Társulat is, valamint kiállítás nyílik a Zsámbéki Nyári Színház elmúlt több mint 30 évét felölelő fotógyűjteményéből.

 

A szervezők ajánlója:

 

A FAL Fesztivál célja bemutatkozási lehetőséghez juttatni autonóm, önműködő, amatőr és professzionális színházi társulatokat. A fesztivál számos ismert társulat népszerű, vagy éppen méltatlanul keveset játszott darabját is bemutatja.

 

2014 szeptembere óta működik az Újbudai Kulturális Intézet művészeti központja a Csontváry Művészeti Udvarház. A megújult, 200 személyes színház- és hangversenyteremmel bővült kulturális központ, a legendás B32 Galériával együtt Újbuda meghatározó kulturális-közösségi pontjaként és befogadó színházként kezdte meg működését a helyi alkotóközösségekkel együtt. Budapest egy új kulturális központtal lett gazdagabb, ahol jól megférnek egymás mellett a különböző társulatok, hazai és nemzetközi programok, táncszínházi és prózai előadások.

 

FAL logo

 

A fesztiválprogramban a független színházi társulatok között megtalálhatjuk a Picaro Társulatot Az utolsó Csárdáskirálynő című előadással, a Trainingspot Társulat Új hídavatás-szvitjét, valamint a Szín Medias Res Szinkronszerető című darabját. A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő KoMod, GlobART és Szisz Társulat szintén egy-egy előadással képviselteti magát.


A színházi programok után közönségtalálkozó és műhelybeszélgetések várják az érdeklődőket, Regős János színész, rendező szakmai vezetésével.

 

A FAL Fesztivál hatnapos rendezvényen Ilovszky Béla fotográfus, a Zsámbéki Nyári Színház elmúlt több mint 30 évét felölelő fotógyűjteményéből készült kiállítása is látható lesz. A tervek szerint az archív anyagból egy képes színház album is készül. Támogatói jegyek vásárlásával az érdeklődők hozzájárulhatnak a magyar független és alternatív színjátszás életében színháztörténeti jelentőséggel bíró Zsámbéki Színház képes albumának a megjelenéséhez.

 

csontvary

 

Röviden a fellépőkről:

 

A Szín Medias Res Társulat 2006-ban alakult. A társulat alapvető célja, hogy új minőséget hozzon létre. Nem irodalmi alapanyagokból, hanem saját témákból indulnak ki, és ezekből a saját történetekből jön létre az előadás. Ma is elsődleges céljuk a kísérletezés, és bizonyos műfajok vegyítése. Nudista strand című előadásukban például a ionescui abszurdot, a chaplini burleszket és a pesti kabarét vegyítik. Szinkronszerető című előadásuk egy hagyományos vígjáték, amelynek kiindulópontja egy abszurd szituáció.

 

A KoMod és a Harmadik MűSzak mai színházi formanyelvet zsigerből értő és beszélő, lelkes és kreatív művészek alkotóműhelye. Repertoárjukban szerepelnek hazánkban még nem, vagy alig ismert európai kortárs szerzők művei (Ali Taylor: Puha pihe, Holger Shober: Szürke tej), valamint aktuális kérdések és témák mentén, együttgondolkodás révén születő előadások (Szóval, én uralkodnék a vágyaim felett!?, HazaTér, Kampec).

 

A GlobART egy 2013 szeptemberében alakult összművészeti társulat. Tagjai színészek, képzőművészek, írók, költők, táncosok, zenészek. A társulat legfőbb célja, hogy ötvözze a színpadon a különböző művészeti területeket – a színjátszást, az élőzenét, a táncot, a film- és képzőművészetet –, s azokat harmonikus egységben tudja együtt lélegeztetni. Kulturális missziója az emberi értékekre fókuszálni, azokra a belső dimenziókra, amelyek széthúzás helyett összekovácsolnak, amelyek a különbözőségek helyett az azonosság szépségét helyezik előtérbe napjaink túlfeszített, gyakran kaotikus világában.

 

A SZISZ Társulat 2007 – ben alakult a budapesti Corvinus Egyetem Széchenyi István Szakkollégiumában. Művészeti vezetője P. Petőcz András színművész. Komoly művészek és színházi szakemberek segítik évről évre a SZISZ Társulat munkáját. Állandó fénytechnikai és szcenikai segítséget nyújt Baumgartner Sándor, a Radnóti Színház fővilágosítója, de dolgozott már a csoporttal Vízhányó Kálmán (hangtechnika), Várhegyi Rudolf (stúdiómunka), Tóth Sándor, Varga László (fénytechnika) is. Az Equus című előadás koreográfiáját Spala Korinna, Harangozó-díjas táncművész állította színpadra. A SZISZ Társulat előadásainak állandó közönsége megsokszorozódott az elmúlt években.

 

A Picaro Társulat alapkoncepciója, amely a kezdetek óta változatlanul érvényes, a szabad kezdeményezés és független megítélés elveire épül. Ez azt jelenti, hogy a műhely nem emel ki semmilyen művészeti stílust, irányzatot, iskolát, hanem csakis a produkciók létrehozását, azaz az egyes művészeti – és nemcsak színházi – projektek megvalósulásához szükséges feltételrendszert igyekszik megteremteni.

 

A Trainingspot Társulat 2007 őszén alakult a színész koreográfus Benkő Ágnes és a zeneszerző-rendező Pap Gábor irányításával. A társulatot olyan színházzal huzamosabb ideje foglalkozó személyek alkotják, akik számára alapelv a következetes és folyamatos kísérletezés, az alkotóművészet új kifejezésmódjának keresése a mozgásművészet, a zene és a színház közös forrásvidékén.

 

orkeny-istvan-pisti-a-verzivatarban-globart-produkcio

GlobART: Pisti a vérzivatarban

 

 

A fesztivál programja:

 

FAL - Fiatal Alkotók Színházi Fesztiválja a Csontváry Színházban
2015. május 26. - 2015. május 31.
Helyszín: Csontváry Művészeti Udvarház és B’32 Galéria - 1111 Budapest, Bartók Béla út 32.

 

május 26.

18:00 Megnyitó - A fesztivált megnyitja: Preisinger Éva, az Újbudai Kulturális Intézet igazgatója és Regős János színész, rendező

 

18:30  A Zsámbéki nyári színház képes története (1983-2014) - Kiállítás megnyitó Ilovszky Béla fotóművész színházi fotóiból. A kiállítást megnyitja: Artner Szilvia újságíró

 

május 27.
19:00 Kal Pintér Mihály: Szinkronszerető (Szín Medias Res)


május 28.
19:00 Benedek Albert: DeGeneráció avagy #yolo #mihezképest #partyofmylife #hashtag (KoMod)


május 29.
19:00 Örkény István: Pisti a vérzivatarban (GlobART)


május 30.
15:00 A kajmán (SZISZ Társulat)
20:00 Deák Tamás: Az utolsó Csárdáskirálynő (Picaro)


május 31.
15:00 Pap Gábor: Új Hídavatás-szvit (Trainingspot)

 

Forrás: Csontváry Művészeti Udvarház

 

süti beállítások módosítása