Gazdasági igazgatók találkoztak Békéscsabán

Vidéki és pesti színházak gazdasági vezetői tanácskoztak a napokban Békéscsabán. A találkozó során pénzügyi, gazdasági és művészeti kérdések kerültek a középpontba.

A vidéki színházaknál több évtizedes hagyományra tekint vissza, hogy a gazdasági vezetők évente egy-két alkalommal szakmai találkozót szerveznek, ahol aktuális pénzügyi, gazdasági és művészeti kérdésekről tanácskoznak. 

 

- Nemcsak a vidéki színházak gazdasági vezetői, hanem jó néhány pesti színház gazdasági vezetője is eljött, hogy ezen a találkozón részt vegyen, és szakmai információkhoz juthasson. Nagyon fontos, hogy olyan szakmai programokat kínáljunk a kollégáknak, amiből megismerkedhetnek az aktuális jogszabályi változásokkal, illetve a napi munka segítségét is kapják ettől a találkozótól – hangsúlyozta Horváth Attiláné, a Békéscsabai Jókai Színház gazdasági igazgatója.

 

A találkozónak ezúttal Békéscsaba adott otthont. - Ilyenkor a szakmai megbeszélés során össze tudjuk vetni a problémáinkat más színházak problémáival, ezek általában előrevivő tanácskozások – állapította meg Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

 

A vidéki színházak kezdeményezését számos fővárosi színház is fontosnak tartja, ezért kitartóan részt vesznek az összejöveteleken.

- Úgy gondolom, hogy még én is tudok itt tanulni a fiataloktól is, mert akármennyire is ismerjük a saját szakmánkat, mindig van valami új, és aki előbb találkozik vele, annak kell megoldania, aki később találkozik, az már csak kamatoztatja fiatalabbnak a tudását – árulta el Wettstein Tibor, a Madách Színház gazdasági igazgatója.

 

A találkozó programja alatt a résztvevők a Jókai Színház és a Napsugár Bábszínház mellett a Szarvasi Vízi Színházat és a Gyulai Várszínházat is megtekinthették.

 

A Szarvasi Vizi Szinhazban

 

A találkozó szakmai programja:

 

Tájékoztató a kulturális alapellátásról

Előadó:

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Szedlacsek Emília, a Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály vezetője

 

Konzultációval egybekötött tájékoztató a TAO 2015. évi változásairól, az ellenőrzések tapasztalatairól

Előadók:

NKA Előadó-művészeti Iroda

Búcsi Sándor István főosztályvezető és Dr. Papp Erzsébet jogi szakreferens

 

Tájékoztató a pályázati rendszer működéséről

Előadó:

Nemzeti Kulturális Alap

Zalán János, a Színház- és Táncművészet Kollégiumának vezetője

 

Kettős adóztatás elkerülése személyi kifizetéseknél

ÁFA-ra vonatkozó szabályok a költségvetési intézmény gazdasági társasággá alakulásakor

Előadó:

NAV Dél-alföldi Regionális Főigazgatóság

Szabó Gábor tájékoztatási referens

 

 

 

süti beállítások módosítása