Máté Gábor: “Mácsai nagyon fontos ember az életemben"

Máté Gábort, a Katona József Színház igazgatóját a Hot kérdezte.

 

“A szüleim elváltak, nem éltek együtt. Tudtam, hogy apámnak mi a foglalkozása, de hogy mi is az a rendező, azt nemigen. Amikor már érdekelt a színház, akkor kerestem meg őt, így lettünk jó viszonyban. (…) Semmilyen hátrányát nem éreztem a helyzetnek. Volt férfi a családban, a velünk élő nagyapám, apai minta viszont nem. A mamám úgy intézte, hogy a nővérem és én nappal ne legyünk egyedül, amikor pedig elment este dolgozni a színházba, akkor az apai nagyapa volt velünk” – mesélte Máté Gábor.

 

mategaborfasut

 

A kérdésre, mikor látott először színházi előadást, úgy felelt: “Tizenegy éves koromban a Hamletet, Gábor Miklóssal. Fél tizenkettőre értünk haza, levettem a polcról a kötetet, és még az éjjel elolvastam. Nyilván voltunk gyerekelőadásokon is, de azok nem hagytak nyomot bennem. Színházasdit viszont játszottunk korábban is, a nővéremmel, az unokatestvéreinkkel” – számolt be Máté Gábor, aki a Terápia című sorozatban együtt játszott Mácsai Pállal, az Örkény Színház igazgatójával.

 

A kérdésre, konkurensnek tekintik-e egymást, úgy reagált: “Mácsai nagyon fontos ember az életemben. Amikor együtt játszottunk Ottlik A Valencia-rejtély című művében, közel kerültünk egymáshoz. Minél jobban megy az Örkénynek, az annál jobban sarkallja a Katonát a munkára. Az, hogy a Katona igazgatója vagyok, nagyon sok öröm forrása. Ahogy az is, hogy látom: a tanítványaimon keresztül valamit elindítok. Mint a kertész, aki elülteti a magot, aztán szedi a fáról a gyümölcsöt” – fejtette ki az igazgató.

 

“Most mutattuk be a Faustot, még lesz két premierünk a Kamrában. Hivatalnokként nyáron is bejárok a színházba. Ősszel Gárdos Péter Hajnali láz című filmjét Láthatja a közönség, amelyben játszom. Nagyon szép alkotás lesz” – árulta el Máté Gábor.

 

Forrás: Hot Magazin, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása