Cukor Kreml - Kovács D. Dániel rendezése a Katonában

Május 16-án mutatta be a Katona József Színház Kamrája.

 

"Szorokin gyakori vendég a hazai színpadokon, s még csak személyesen sem kell, hogy jelen legyen (noha olykor azért ellátogat hozzánk), elég ha csak valamelyik könyvéből színdarabot készítenek a magyar kollégák. Így történt ez A jég esetében (a Krétakör előadását Mundruczó Kornél rendezte), és ugyanez lett a sorsa a Cukor Kremlnek is. Ezúttal a Katona társulata (rendező: Kovács D. Dániel, dramaturg: Fekete Ádám) birkózik Szorokin Oroszországával, melyben természetesen rend és béke honol, mert a Nagy Fal távol tartja a külső ellenségeket: az átkozott kiberpunkokat, a képmutató katolikusokat, az eszement buddhistákat, a dühös muzulmánokat, a sátánistákat, a szodomitákat, a förtelmes metamorokat, az Istentől kapott alakjukat váltogató farkasembereket, a megaonanistákat". (Magyar Narancs)

 

"Szorokin legújabb könyvében, mely az Opricsnyik egy napja c. könyv folytatásának tekinthető, 2028-as esztendő Oroszországának sötét jövőjébe vezet el, és ad metszetet az író képzelete által megteremtett valóságból. Pillanatfelvételként mutat fel minden társadalmi réteg hétköznapjaiból egy-egy jelenetet. Az iskolás kislánytól, a hatalom markában vergődő értelmiségin át, a parasztok, gyári munkások hétköznapjain át egészen az államügyekben intézkedő hivatalnokokig és opricsnyikokig. A novellafűzért a Cukor-Kreml motívuma köti össze, mely az ország uralkodójának karácsonyi ajándéka a haza minden gyermekének". (Kultusz.com a Cukor-Kreml-ről)

 

 

Ajánló a darab elé:

 

Oroszországban rend és béke van. A Nagy Fal távol tartja népünk külső ellenségeit: az átkozott kiberpunkokat, a képmutató katolikusokat, az eszement buddhistákat, a dühös muzulmánokat, a sátánistákat, a szodomitákat, a förtelmes metamorokat, az Istentől kapott alakjukat váltogató farkasembereket, a megaonanistákat. Népünk belső ellenségei azonban továbbra is folytatják átkozott tevékenységüket, ezért a cári titkosrendőrség a 2030-as években sem pihenhet, és az opricsnyikok ma is éjt nappallá téve dolgoznak, hogy hazánkat szóval és tettel tisztán tartsák.

 

cukor

 

A hétköznapokat a társadalom minden szintjén bódulat hálózza be: a Kremlben, a Titkos Prikázban, a nagyvárosokban és vidéken is, mindenki álmokban, vallási rituálékban, közhasználatú drogokban és mesékben keresi a megnyugvás pillanatait. Minél mélyebb a tompaság, álom, annál nagyobb a boldogság, s a béke. Az előadás ennek a homályban élő társadalomnak adja a keresztmetszetét, amiben múlt, jövő, valóság, álom, tény és sugallat végérvényesen összekavarodott.

 

 

CUKOR KREML

 

 

SZEREPLŐK

Jordán Adél          Pálmai Anna   

Kovács Lehel            Pálos Hanna

Lengyel Ferenc            Rajkai Zoltán

Mészáros Béla            Takátsy Péter

 

ALKOTÓK

Munkatársak: Kozma Andrea, Csonka Margit e.h., Doma Petra e.h., Tóth László, Bokor László, Tőzsér Gábor, Botka Zoltán, Pető Sándor, Szabó Gergely, Pető József, Pető Gergő, Nedár Barnabás, Petróczy László, Horváth József, Ignácz Éva, Pintér Mária, Gáspár Viktória, Vég Attila, Kelecsényi Bernadett, Gerlóczi Judit, Molnár Fanni Rebeka, Mezővári Margit, Török Marcell

 

Látvány / Jelmez            Csomor Katerina és Török Adél

Zene            Keresztes Gábor

Mozgás            Hegymegi Máté

Súgó            Doma Petra e.h.

Dramaturg/Író            Fekete Ádám e.h.

Dramaturg konzultáns            Radnai Annamária

Asszisztens            Budavári Réka

Rendező            Kovács D. Dániel e.h.

 

süti beállítások módosítása