A Magyar Állami Népi Együttes ukrajnai menekülteket segít

Ukrajnában turnézik a jövő héttől a Magyar Állami Népi Együttes, a fellépések bevételét a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus belső menekültjeinek támogatására fordítják - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet csütörtökön tartottak Magyarország kijevi nagykövetségén.

Keskeny Ernő nagykövet tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy az együttes két turnén - május 25. és június 2., valamint június 21. és 28. között - Kárpátalján és Nyugat-Ukrajna területén, valamint Kijevben mutatja be Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című műsorát. 

 

Az első előadás hétfőn lesz Ungváron, majd május 27-én Kijevben. Ezen kívül Lembergbe (Lviv), Szkoléba és Beregszászra utazik a társulat. A második út tervezett állomásai Beregszász, Técső, Raho, Ivano Frankivszk és Csernyivci.

 

nepiegyuttes

 

A nagykövet rámutatott arra, hogy "Magyarország figyelemmel és együttérzéssel követi Ukrajna sorsának alakulását, és támogatja előrehaladását az európai úton". 

 

A jegyek eladásából és más magyar adományokból befolyó összeget a tervek szerint hatszáz, a kelet-ukrajnai harcok övezetéből elmenekült családban élő gyermek rehabilitációjára fordítják, amelynek keretében a gyerekek Magyarországon pihenhetnek júniusban és júliusban. 

 

Az együttes vendégszereplésének másik fontos célja, hogy bemutassa a magyar mellett a Nyugat-Ukrajnában élő nemzetiségek kulturális örökségét. A műsorban magyar, ukrán, hucul, ruszin, cigány és zsidó táncokat mutatnak be. 

 

Kijevben a koncertnek a Csajkovszkij nevét viselő Ukrán Nemzeti Zeneakadémia ad helyet 800 férőhelyes nagytermében. Leszja Olijnik, a zeneakadémia rektorhelyettese a tájékoztatón a magyar együttes vendégszereplésének fontosságát hangsúlyozva kiemelte, hogy a különböző nemzetiségeket közelebb hozza egymáshoz az, ha megismerik egymás népi kultúráját. 

 

A Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című műsor ősbemutatója 2014. november 16-án volt a budapesti Nemzeti Színházban. A műsor kedvező fogadtatásra talált a bemutatóra érkezett ukrán vendégek részéről is, akik felvetették, hogy ezt a produkciót Ukrajnában is látnia kell a közönségnek.

 

süti beállítások módosítása