Hunyadkürti György Patrónus Arts művészeti díjas

Asztai Csaba festőművész és Hunyadkürti György színművész vehette át a Patrónus Arts Alapítvány művészeti díjait szerda este Budapesten a Magyar Művészeti Akadémia Kecske utcai épületében.

Hunyadkürti György színész kiemelkedő színvonalú színházi és színművészi tevékenységéért, különös tekintettel egyszemélyes alakításaiért és a Csiky Gergely színházban végzett közel negyven éves művészi teljesítményért, példaértékű alázatáért részesült a Színházművészeti Díjban. 

 

Asztai Csaba festőművész kiemelkedő színvonalú képzőművészeti tevékenységéért, különös tekintettel a Szép utcai Galériában rendezett gyűjteményes kiállításáért és az amatőr képzőművészeti mozgalomért végzett áldozatos munkálkodásáért vehette át az alapítvány Képzőművészeti Díját - közölte az MTI-vel a díjátadó után az alapítvány. 

 

Hunyadkurti Gyorgy

Kovács Lajos és Hunyadkürti György

  

A díjazottak munkásságát Szemadám György festőművész, az alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Rátóti Zoltán színművész a kuratórium tagja méltatta.

 

A magánemberek kezdeményezésére márciusban alakult Patrónus Arts Művészeti Alapítvány célja a művészek támogatása mellett az általuk létrehozott kulturális értékek megőrzése és népszerűsítése, valamint a fiatal művészek tehetségének kibontakoztatása.

 

 

Hunyadkürti György 1972-ben kezdte pályáját az Állami Déryné Színházban. 1976-ban Kaposvárra szerződött, s azóta is a színház tagja. 2005-ben Jászai Mari díjat kapott, 2014-ben pedig Magyarország Érdemes művésze lett.

 

 

Asztai Csaba 1971-ben szerzett diplomát a miskolci Műszaki Egyetemen, majd 1975-ben az Iparművészeti Főiskolán, formatervező szakon. 1965-től látogatta a tokaji és tiszacsegei művésztelepet, a debreceni Medgyessy Ferenc képzőművészeti stúdióban Bíró Lajos és Félegyházi László tanítványa volt. Az 1980-as években aktívan részt vett az akkori Amatőr Képzőművészek Tanácsa munkájában, az amatőr képzőművészek továbbképzésében. 

 

süti beállítások módosítása